Millaisen hiilijalanjäljen jätän kun...

Millaisen hiilijalanjäljen jätän kun...

Pohdittiin eläkeläisten kesken että millaisen hiilijalanjäljen jätän kun teen vaikkapa googlehakuja, tai haen Trivakosta halivinta hotellia, luen hesaria tai pelaan pasianssia netissä ja vastaavasti jos teen näitä samoja juttuja kännykällä? Entäpä millaisen jäljen jätän kun käytän niitä appeja joilla voin tilata ruokaa tai tehdä melkein mitä vaan. Entäpä kaikki somettaminen facebookit, twitterit ja instat? Mietimme myös että jos jätän lentämättä "etelän" lomalle ja sen sijaan netteilen kaikilla tavoilla mitä nyt vaan keksin sen kahden viikon ajan, kumman hiilijälkeni suurempi?

Vastaus

Kysyjällä oli kovin monta kysymys enkä pysty niihin yksiselitteisesti vastaamaan. Esimerkiksi Vattenfallin energiasivulta näkee, että kannettava tietokone kuluttaa sähköä huomattavasti vähemmän kuin pöytäkone. Tekniikan maailman julkaiseman artikkelin mukaan älykännykät kuluttavat sähköä runsaasti. Kosketusnäytölliset puhelimet ovat tehottomia energiankäyttäjiä. Älypuhelimen sähkökulutus riippuu paljon siitä, mihin ja miten sitä käytetään. Yhden tutkimuksen mukaan tunnin elokuvan katselu kännykän näytöltä kuluttaa energiaa yhtä paljon kuin jääkaappi kahdessa viikossa. Kuluttaja voi kuitenkin vaikuttaa valinnoillaan energiankulutukseen. Mitä pienempi ruutu, sitä pienempi energiankulutus. Kiinteä verkkoyhteys kuluttaa sähköä vähemmän kuin langaton verkko. Kannattaa myös välttää turhaa latausta ja irroittaa laturi seinästä aina latauksen jälkeen. 

Viime vuonna Google itse ilmoitti, että yksi Google-haku kuluttaa enrgiaa keskimäärin 0.3 wattituntia sähköä. Monet asiantuntijat ovat suhtautuneet väitteeseen epäilevästi. Viime aikoina on kuitenkin uutisoitu siitä, että Google pyrkii käyttämään mahdollisimman paljon uusiutuvaa energiaa. Siksi se rakentaa tuulivoimaloita eri puolille Suomea. 
 

Kommentit (0)

Vastauksesi