Millainen tausta on sanonnalla "Sitä tikulla silmään, joka vanhoja muistelee"?

Millainen tausta on sanonnalla "Sitä tikulla silmään, joka vanhoja muistelee"?

3 vastausta

Sanonnan tausta ei selvinnyt ainakaan saatavissamme olleista lähdeteoksista. Suomen kielessähän voidaan myös "olla silmätikkuna" tai "tikkuna silmässä". Raamatun tekstit ovat monenkin sanonnan taustalla. Silmätikun juuret johtavat 4. Mooseksen kirjan 33. luvun loppuun. Ko. raamatunkohdassa annetaan ohjeita maan valloittamista varten. Asukkaat piti hävittää, koska muuten he pistäisivät valloittajia piikkeinä silmiin ja okaina kylkiin.

Evankeliumissa Matteuksen mukaan Matt. 7:3 taas sanotaan: "Kuinka näet rikan, joka on veljesi silmässä, mutta et huomaa malkaa omassa silmässäsi?", tai toisen raamatunkäännöksen sanoin: "Kuinka näet ottaa tikun veljesi silmästä, kun omassa silmässä on hirsi?". 

Sanonta ei ehkä ole johdettavissa em. teksteistä, mutta on mahdollista, että jostakin muualta raamatusta se voisi olla peräisin.

 

 

Kommentit (0)
11.10.201815:36
16387
50

Sama sanonta oli esillä 9.10.2018 Kysy kirjastonhoitajalta -palvelussa. Espoon kirjaston vastaaja ei mainitse lainkaan Raamattua mahdollisena lähteenä.

"monina erilaisina versioina eri puolilla Suomea tunnettu ikivanha ilmaisu"
https://www.kirjastot.fi/kysy/mista-tulee-sanonta-joka-on

Raamattu-sitaatteja voi hakea sivustolta
https://raamattu.fi/haku
jossa on kirkkoraamatun v. 1992 ja 1933/38 suomennosten tekstit ja hakutoiminto. En löytänyt kummastakaan versiosta tikkuja, muistamisia ja silmiä samasta yhteydestä.

 

 

 

Kommentit (0)
13.10.201813:18
22165
37

Maunu Sinnemäen toimittamassa julkaisussa Lentävät lauseet  (Otava 1992) todetaan ilmaisun Joka vanhoja muistaa, sitä tikulla silmään  alkuperäksi yksikantaan "suomalainen sananlasku". Sananlaskujen taustan jäljittäminen puolestaan on tunnetusti useimmissa tapauksissa mahdotonta; nehän ovat aikojen kuluessa saaneet muotonsa kirjaimellisesti "kansan suussa".

Ainakaan mikään Raamatun tietty kohta ei voine olla puheena olevan sananlaskun taustana, koskapa mainitussa julkaisussa sellaiset on dokumentoitu jakeen tarkkuudella: esim. "Joka vitsaa säästää, se vihaa lastaan → Raamattu, Sananlaskujen kirja 13:24".

 

Kommentit (0)

Vastauksesi