Millainen on kunnostetun historiallisen kohteen avajaisiin liittyvä etiketti?

Millainen on kunnostetun historiallisen kohteen avajaisiin liittyvä etiketti?

Kohde avataan tilaisuudessa leikkaamalla nauha. Nauhan leikkaa arvovaltainen henkilö, ja tilaisuus itsessään on arvokas kutsuvierastilaisuus.
Onko jotakin etikettiä nauhaan liittyen: minkälainen ja minkä värinen nauhan tulisi olla?

Vastaus

Emme löytäneet lähdettä, jossa olisi kerrottu nimenomaan historiallisen kohteen avajaisista ja sen etiketistä. Leena Harjun kirjassa "Työelämän tapahtumat ja tilaisuudet" (Otava, 2003) kerrotaan kuitenkin vastaanlaisesta seremoniasta, joka liittyy rakennusten vihikimisiin.

Vihkiäisissä on tila avataan seremoniallisesti leikkaamalla uuden tilaan eteen vedetty nauha. Nauha on yleensä sinivalkoinen ja valkoinen osa tulee yläpuolelle. Nauha voidaan ripustaa tilapäisiin pylväisiin, jos luontevaa kiinnityspaikkaa ei löydy itse tilasta. Nauhan pituus määrittyy paikan mukaan. Nauhan leikkauskohta merkitään rusetein. Nauhan leikkaaja on yleensä arvo- tai päävieras. Hän leikkaa nauhan tyylikkäillä vaatturin saksilla, jotka kannetaan kauniilla tarjottimella tai samettityynyllä. Nauha leikataan ensin keskeltä ja sen jälkeen vasemmalta ja oikealta. Lopuksi leikkaajalla jää käteen kaksi n. 10 sentin palaa nauhasta (toinen pala tuo onnea leikkaajalla ja toinen yleisölle). Miehet laittavat palan taskuunsa ja naiset käsilaukkuunsa.

Eräässä aiemmassa Kysy.fi -vastauksessa sivuttiin samaa asiaa:
http://www.kysy.fi/kysymys/avajaisiin-liittyy-usein-nauhan-leikkaaminen

Kommentit (0)

Vastauksesi