Millainen oli F.E. Sillanpään viimeinen joulupuhe ja moneltako se tuli?

Millainen oli F.E. Sillanpään viimeinen joulupuhe ja moneltako se tuli?

Löytääkö F.E. Sillanpään viimeistä joulupuhetta vuodelta 1963 mistään ja osaatteko sanoa mihin kellonaikaan näiden joulupuheiden oli tapana radiosta tulla? Lisäksi: milloin F.E. Sillanpään katu tuli Tampereelle ja mikä kadun nimi oli sitä ennen?

Vastaus

Sillanpään ensimmäinen joulusaarna radioitiin Tapaninpäivänä 1945. Sitä pidetään näistä Taatan joulupakinoista parhaimpana. Ohjelma sai suuren kuulijakunnan ja perinnettä päätettiin jatkaa. Lähdeteoksen mukaan seuraavat saarnat lähetettiin jouluaattoiltoina 19 vuoden ajan, viimeisen kerran 1963. Sillanpää kuoli 3.6.1964.

Saarnan teksti koostettiin yleensä Sillanpään vanhojen joulukirjoitusten pohjalta. Niitä muokkasivat tilanteisiin sopivaksi Heikki A. Reenpää, kirjailijan tytär Sara Kuitunen ja myöhempinä vuosina myös Aarne Laurila. Toki Sillanpää kirjoitti jotain uutta itsekin ja viimeisteli sanontansa. Joulusaarnat nauhotettiin hyvissä ajoin etukäteen. Parasta saarnoissa oli kirjailijan persoonallinen tulkinta.

YLE Tallennemyynti on julkaissut Sillanpään joulupakinoita vuosilta 1945-54 cd-levyllä Taatan radiojoulu. Panu Rajalan toimittama teos Taatan joulu sisältää joulusaarnat vuosilta 1945, 1946, 1947, 1948, 1953, 1954, 1955 ja 1959. Kirjan mukaan useimpien saarnojen käsikirjoitukset ovat tallessa Tampereen Sillanpää-arkistossa. Ko. käsikirjoitusarkisto on sijoitettu Tampereen yliopiston kokoelmiin. Sieltä voisi ehkä tiedustella vuoden 1963 tekstiä. Monien kirjastojen hyllyissä on myös teos Taatan joulupakinoita (Harkonmäki & Nissinen, 1981). Luettelointitiedoista ei käy ilmi, sisältääkö kirja myös vuoden 1963 pakinan. Sivuja kirjassa on vain 49, joten voi epäillä, ettei siihen ole koottu kaikkia pakinoita. Se ei kuulu Helmet-kirjastojen kokoelmiin, joten vastaaja ei päässyt tarkistamaan asiaa.

Joulusaarnojen aattoillan lähetysaikaa emme saaneet selville. F. E. Sillanpään seuralle on lähetetty postia aiheesta. Odottelemme vielä tuleeko tähän asiaan valaistusta. Aikakauden sanomalehdistä radioinnin ajankohta selviäsi.

Tampereen kaupungilta saimme tiedon, että F.E. Sillanpään katu muodostettiin osasta Lyseokatua ja vahvistettiin asemakaavassa vuonna 1987. Vuonna 1988 tuli kuluneeksi sata vuotta kirjailijan syntymästä. Kadun varrella on Tampereen lyseo, jota Sillanpää aikoinaan kävi. Tosin koulu sijaitsi silloin Pyynikin kirkkopuiston varrella.
 

 

 

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi