Millainen lisäravinne on inositoli ja voiko sitä saada liikaa?

Millainen lisäravinne on inositoli ja voiko sitä saada liikaa?

Vastaus

Inositoli on yksi sokerialkoholeista ja sen luonnossa useammin esiintyvä muoto myo-inositoli on yksi solukalvon toisiolähettien rakennusaineista, jolla on tärkeä tehtävä muun muassa hormonien toiminnassa.

Muita sokerialkoholeja ovat muiden muassa meille suomalaisille hyvinkin tuttu xylitoli, ravinnelisänä käytetty mannitoli ja esimerkiksi myös glyseroli.

Inositolia löytyy tavallisestakin ravinnosta ja myös ihmiskehosta itsestään. Ihmiskeho syntetisoi myo-inositolia glukoosista, eli rypälesokerista.

Ravinnelisänä myo-inositolia voidaan lähinnä pitää tarpeettomana. Vitamiinin kaltaisena aineena sen ymmärrettiin aikaisemmin kuuluvan B-vitamiinien luokkaan B8-vitamiinina, mutta tämä luokitus on siis nykytiedon valossa virheellinen. Esimerkiksi energiajuomissa se on ravinnelisänä todennäköisesti juuri sen takia koska se on ymmärretty vitamiiniksi.

Inositolin myrkyllisyyden raja-arvoa ei ole ole tiedossa, joten sinänsä sitä voidaan nauttia melko huoletta suhteellisen suuriakin määriä ilman merkittäviä haittavaikutuksia. Mielenkiintoinen yksityiskohta on muutamien tutkimusten tulokset, joissa on todettu inositolifosfaatteilla olevan syöpää estäviä ominaisuuksia.

http://en.wikipedia.org/wiki/Inositol

http://en.wikipedia.org/wiki/Signal_transduction

http://what-when-how.com/molecular-biology/inositol-lipids-and-phosphate...

http://jn.nutrition.org/content/125/3_Suppl/725S.full.pdf

http://www.cancerletters.info/article/S0304-3835(98)00326-7/abstract

Biochemistry / Geoffrey Zubay
4th ed
http://www.helmet.fi/record=b1598362~S9*fin

Kommentit (0)

Vastauksesi