Millainen liikuntalaji on parkour ja harrastetaanko sitä Suomessa?

Millainen liikuntalaji on parkour ja harrastetaanko sitä Suomessa?

Vastaus

Kun pienet lapset kiipeilevät rakennuksissa, kaiteilla ja puissa - se on leikkiä. Mutta kun sitä tekevät hieman vanhemmat - se on parkouria.

Parkour on liikuntamuoto, jossa edetään epätavanomaisia reittejä pitkin nopeasti, ketterästi ja vaivattomasti ilman apuvälineitä. Esteistä pyritään selviämään esimerkiksi hyppäämällä, kiipeämällä, heittäytymällä, roikkumalla tai muilla tavoin. Pääasiassa lajia harrastetaan kaupunkiympäristössä, mutta sitä on mahdollista soveltaa kaikkialla, missä voi liikkua ilman kulkuvälineitä. Uutena liikuntamuotona parkourin harrastajamäärä kasvaa jatkuvasti, ja Ranskasta lähtöisin oleva laji onkin levinnyt kaupunkeihin ympäri maailmaa.

Lajin historia

Parkourin juuret ovat armeijan esteradoissa (parcours du combatant) ja Georges Hebért'n liikunnanfilosofiassa (Methode Naturelle). Laji sai virallisesti alkunsa 1980-luvulla Ranskassa. Lissesissä - Pariisin esikaupunkialueella - teini-ikäinen David Belle kavereineen alkoi lapsuuden leikkiensä sekä sotilastaustaisen isänsä inspiroimana käyttää koko kaupunkia uuden harrastuksensa ympäristönä. Ajan myötä muutkin ihmiset kiinnostuivat Bellen uudesta harrastuksesta ja parkour oli kaksituhattaluvun alkuvuosiin mennessä levinnyt maailman suurimpiin kaupunkeihin. Parkour tulikin itse asiassa suuren yleisön tietoisuuteen vasta Luc Bessonin vuonna 2001 tuottama Yamakasi-nimisen elokuvan ansiosta. Elokuvan nimi oli otettu oikealta parkour-harrastajaryhmältä. Ryhmän jäseniä myös näytteli elokuvassa.

Uutena lajina parkour ei ole saavuttanut laajaa harrastajakuntaa ainoastaan perinteisin keinoin. Parkourin yleistymiseen ovat vaikuttaneet suuresti internetissä nopeasti leviävät videot sekä useat lajista tehdyt televisiodokumentit. Media on kuitenkin saanut aikaan myös vääriä käsityksiä parkourista, ja monelle onkin jäänyt mielikuva, että laji olisi pelkkää katolta toiselle hyppimistä ja muita hurjia liikkeitä.

Mitä on parkour - parkourin filosofia

Parkourin nimenneen henkilön, Bellen mukaan parkour on mahdollisimman tehokasta liikkumista paikasta toiseen, ja hän onkin verrannut sitä jonkin pakenemiseen tai jahtaamiseen. Toisaalta myös sulavaa ja kaunista liikettä pidetään myös tärkeänä. Parkouriin kuuluukin keskeisesti liikkeen katkeamattomuus ja sulavuus eli flow haasteellisessa ympäristössä. Erityisesti kaupungit soveltuvat parkourin harrastamiseen, mutta myös luonto tarjoaa luovalle mielelle haasteita. Liikkumisessa käytetään pääasiassa omaa kekseliäisyyttä, mutta aikojen saatossa tiettyjä perusliikkeitä on vakiintunut.

Jotkut pitävät parkouria lähinnä ääriurheiluna, toiset taas vertaavat enemmän taistelulajeihin. Usein lajista puhutaan rullalautailuna ilman lautaa. Parkourin perusperiaate on luonnon tai ihmisen tekemien esteiden ylittäminen. Liikehdinnän ja liikuntaympäristön (periaatteellinen) rajattomuus ja epäsovinnaisuus tuovatkin mieleen avantgarde-aatteen, vaikkakin leikkisämmällä sävyllä. Parkouria kutsutaankin jopa filosofiaksi ja elämäntavaksi.

Parkour liikuntalajina

Lajin harrastuksen aloittaminen on Suomessa helppoa. Suomen parkour yhdistys on vetänyt lajin treenejä jo useamman vuoden. Treenejä järjestävät myös muut tahot ympäri suomea. Varsinaisia välineitä lajiin ei tarvita, mutta tukevia kenkiä ja joustavia vaatteita suositaan lajin luonteen takia. On myös hyvä muistaa että parkour ei ole vain urbaani laji, vaan sitä voi hyvin harrastaa vaikkapa metsissä tai kallioilla.

Parkour on urheilulaji, jossa yhdistyvät hauskanpito ystävien kanssa, melkeinpä rajattomat kehittymisen mahdollisuudet ja ennen kaikkea vapaus tehdä asioita omalla tavalla. Saman esteen voi ylittää kymmenillä eri tavoilla. Etukäteen sovittua useamman henkilön parkour-tapahtumaa kutsutaan jameiksi. Niissä voi olla parhaimmillaan jopa 50 ihmistä pomppimassa samaan aikaan kaduilla. Siinä on ohikulkijoilla ihmettelemistä.

Parkour kehittää yleiskuntoa, lihaskestävyyttä ja sitkeyttä sekä vahvistaa luustoa. Nyrjähdyksiä ja revähdyksiä voi välttää lämmittelemällä. Monipuolisen akrobaattisuutensa vuoksi laji kehittää erityisesti myös koordinaatiokykyä ja muuta kehonhallintaa. Lajin harrastaja alkaa helposti katsoa vanhoja tuttujakin ympäristöjä uusin silmin, "(liikunnallisen) lapsen silmin", kuten luova taiteilija. Extreme -lajin maineesta huolimatta vakavia onnettomuuksia tapahtuu harvemmin. Parkour ei tosin ole luokiltetavissa extreme-lajiksi, sillä lajissa ei ole kyse riskien ottamisesta vaan kehittymisestä ja varmuudesta.
Vaikka parkour onkin pohjimmiltaan yksilölaji, lajin harrastajat toimivat useimmiten muutaman hengen ryhmissä. Parkourissa ei ryhmistä huolimatta kilpailla toisia vastaan, vaan etsitään enemmänkin omia rajoja ja pyritään venyttämään niitä. Lajin ympärille on syntynyt kansainvälisiä ja paikallisia yhteisöjä, jotka pyrkivät kasvattamaan parkourin tunnettavuutta. Ne myös auttavat aloittelijoita löytämään omalta paikkakunnaltaan kokeneempia harrastajia, jotka ovat valmiita neuvomaan ja opastamaan. Vahva yhteisöllisyys on muutenkin leimannut parkouria jo vuodet. Harrastajat tukevat, neuvovat ja innostavat toisiaan kokoontumisissa tai jameissa sekä kuvien ja videoiden välityksellä.

Parkouraajat joutuvat ajoittain hankaliin tilanteisiin, kun lajista tietämättömät luulevat heitä vandaaleiksi. Erityisesti aiemmin tämä on ollut ongelma, jota lajin tunnetummaksi tuleminen on hieman lieventänyt. Tavoitteena ei ole rikkoa mitään eikä häiritä ketään, ja parkouraajat ymmärtävät yleensä pysyä poissa yksityisalueilta. Parkourin harrastajat toivovatkin, että heihin suhtauduttaisiin hieman suvaitsevaisemmin.

Freestyle parkour

Itse parkourin harrastaminen on yleensä erittäin vapaamuotoista. Tämän vapaamuotoisuuden aiheuttamien sekaannusten ja kiistojen seurauksena yksi suurimmista yhteisöistä, Urban Freeflow, sanoi itsensä irti parkourista ja loi freestyle parkourin (FRPK), jota joskus kutsutaan Free Running:iksi. Parkourista eroten FRPK:ssa ei korosteta etenemistä, vaan itsensä ilmaisemista vuorovaikuttamalla ympäristönsä kanssa.

Helsingin parkour-paikat

Harrastajien mielestä parhaita paikkoja harrastaa Parkouria löytyvät betonilähiöistä Itä-Pasilasta ja Merihaasta sekä Ruoholahdesta.

Lisätietoa Parkourista löytyy esimerkiksi internetistä osoitteesta http://parkour.net/

sekä Suomen parkour yhdistykseltä (SPY) http://www.parkour.fi

Kommentit (0)

Vastauksesi