Millainen itsepuolustus on laillista?

Millainen itsepuolustus on laillista?

Jos tilanteissa on esim. käsirysy, teräase, ampuma-ase jne. Ja miten pitäisi käyttäytyä, jos henkilö huitoo nyrkillä kohti osumatta?

Vastaus

Tässä kohtaa kannattaa tutustua tarkemmin lakiin hätävarjelusta.
Laissa todetaan seuraavaa:

"Aloitetun tai välittömästi uhkaavan oikeudettoman hyökkäyksen torjumiseksi tarpeellinen puolustusteko on hätävarjeluna sallittu, jollei teko ilmeisesti ylitä sitä, mitä on pidettävä kokonaisuutena arvioiden puolustettavana, kun otetaan huomioon hyökkäyksen laatu ja voimakkuus, puolustautujan ja hyökkääjän henkilö sekä muut olosuhteet.

Jos puolustuksessa on ylitetty hätävarjelun rajat (hätävarjelun liioittelu), tekijä on kuitenkin rangaistusvastuusta vapaa, jos olosuhteet olivat sellaiset, ettei tekijältä kohtuudella olisi voinut vaatia muunlaista suhtautumista, kun otetaan huomioon hyökkäyksen vaarallisuus ja yllätyksellisyys sekä tilanne muutenkin."

Halutessasi tarkempia vastauksia Poliisilta itseltään tällaisiin tai muihin kiireettömiin kysymyksiin, voit lähettää kysymykset suoraan poliisin neuvontapalvelun sähköpostiin: neuvontapalvelu@poliisi.fi
Sähköpostiosoite on tarkoitettu tilanteisiin, joissa halutaan Poliisilta neuvoja, ohjeita ja tukea - ei akuuteissa tapauksissa. Mikäli vastaan tulee asioita joissa hälytyspartiolle, ambulanssille tai paloautolle voisi olla käyttöä, kannattaa soittaa suoraaan yleiseen hätänumeroon. Epäselvissäkin akuuteissa tilanteissa, koska hätäkeskuksessa arvioidaan ja ohjataan tarpeen mukaan.

 

Kommentit (1)
Lain henki lienee se, ettei puolustautumista koskaan voi käyttää verukkeena väkivaltaa... Lain henki lienee se, ettei puolustautumista koskaan voi käyttää verukkeena väkivaltaan. Öisten snagaritappeluiden vakiokuviohan kai lienee se, että ärsytetään toista lyömään, että saadaan "oikeus puolustautua".
14.1.2019 21:42 Nanna Heikkilä 1471

Vastauksesi