Millainen ihminen on kaunis ja millainen ruma?

Millainen ihminen on kaunis ja millainen ruma?

Minulle sanoi eräs henkilö monta vuotta sitten, että henkilöä, jolla silmät ovat lähellä toisiaan, voidaan pitää kauniimpana tai komeampana kuin henkilöä, jonka silmät ovat kaukana toisistaan. Hän myös kysyi minulta, että tunnenko itseni rumaksi, jos katson peiliin. Minulla oli kyllä tuolloin ylipainoa ja on vieläkin, mutta ei niin paljon kuin tuolloin. Itse asiassa vielä vuosi sitten sitä oli enemmän, mutta syy tähän, miksi olen laihtunut, on ollut se, että olen kesän aikana kävellyt paljon sen sijaan, että olisin kulkenut bussilla kotikaupunkini keskustaan. En ole myöskään syönyt ainuttakaan hampurilaista uudenvuodenaaton jälkeen, koska päätin, että syön seuraavan hampurilaisen Burger Kingissä, joita kotikaupungissani ei vielä ole. Mutta kysymykseen palatakseni, minkä ihminen oikeastaan mahtaa sille, minkä näköinen on? Ei minulle ole niin tärkeää, minkä näköinen seurustelukumppani on. Toki kauniit ja solakat naiset viehättävät minua, mutta ovat myös tukevammatkin tapaamani naiset olleet mukavia ja viehättäviä. Tosin tämä henkilö kyllä selvästi halusi tahallaan aiheuttaa minulle pahaa mieltä. Hän oli nimittäin puhunut rumasti useasta muustakin henkilöstä. Nämä henkilöt olivat olleet samassa koulussa minun ja tämän henkilön kanssa. Olen myös puhunut äitini kanssa tästä henkilöstä, ja äitini sanoi, että tässä henkilössä on selviä narsistisia piirteitä. Hän vaikutti oikein mukavalta silloin kun tapasin hänet koulussa, mutta kun koulu oli päättynyt ja tapasin hänet sattumalta ja rupesin olemaan tekemisissä hänen kanssaan, hän oli jo ensimmäisessä tapaamisessa inhottava minulle, mutta oikeastaan jälkeenpäin ajateltuna tuntuu, että hän ei itse ymmärtänyt olevansa inhottava, koska sanoi noita asioita minulle aivan tavallisella puheäänellä.

2 vastausta

Kauniilla ihmisellä on miellyttävä olemus, johon liittyy myös luonteen miellyttävyyttä: suoruutta, hauskuutta, rehellisyyttä ja yhteistyökykyä. Ei-kauniin ihmisen ulkomuoto tuntuu epätyydyttävältä, samoin hänen älyn ja sydämen lahjansa. On ehkä niin, että syntyminen toivottuna lapsena, varttuminen myönteisessä vuorovaikutuksessa ja rakentavat ihmissuhteet luovat tervettä itsetuntoa, tunneälyä ja miellyttävyyttä, kun taas tasapainoisen kehityksen puute voi aiheuttaa päinvastaista.

Kommentit (0)
24.09.201417:17
5493
34

Kauneus ja rumuus eivät ole yksilön ominaisuuksia (unaarisia). Ne ovat kahden yksilön välisen suhteen ominaisuuksia (binaarisia). Tarvitaan aina joku, jonka mielestä jokin on (ainakin tietyllä ajan hetkellä) kaunis tai ruma. Poikkeuksen muodostaa ihmisen oma mielipide omasta kauneudestaan tai rumuudestaan. Esimerkiksi kauneuskilpailun voittaja ei tyypillisesti ole millään mitattavalla kriteerillä kauniimpi, kuin toiseksi tullut. Hän on vain tietyn ihmisjoukon mielestä kauniimpi (ainakin juuri sillä hetkellä).

Eri kulttuureissa on tyypillisesti ollut eri ajanjaksoina erilaisia kauneusihanteita. Tämä tarkoittaa enemmistön tai joskus myös vähemmistössä olevien mielipidevaikuttajien sen hetkistä käsitystä kauneudesta. Esimerkiksi lihavuuden suhteen kauneusihanteet ovat aikojen kuluessa vaihdelleet laidasta laitaan. Silti minkään kauneusihanteen mukainen mielipide ei ole väärä; se on vain mielipide ja aidot, totuudenmukaisesti ilmoitetut mielipiteet ovat aina oikeita. Se, että kaksi tai useampi mielipide on erilainen, ei tee yhdestäkään niistä väärää. Samasta asiasta voi olla samalla hetkellä yhtä monta (oikeaa) mielipidettä, kuin on mielipiteeseen kykeneviä olentojakin. Lisäksi yhdenkin ihmisen mielipide mistä tahansa asiasta voi muuttua periaatteessa miten usein tahansa. Kauneus on vain yksi tällainen mielipide muiden joukossa; siksi minkään asian tai henkilön kauneudesta ei ole kovin perusteltua väittää mitään yleisellä tasolla ajasta ja paikasta riippumattomasti pätevää.

Kommentit (0)

Vastauksesi