Millainen ihminen on normaali?

Millainen ihminen on normaali?

Vastaus

Kirjastoissa sähköisenä käytössä olevan ”Kielitoimiston sanakirjan” mukaan sanan ”normaali” merkitys on ’tavanomainen, tavallinen, säännönmukainen, säännöllinen, odotuksenmukainen, oikea, hyväksyttävä’.

Normaali ihminen voidaan käsittää jonkinlaisena tilastollisena keskiarvona. Esimerkiksi palkka, harrastukset, lasten määrä, rikostuomiot ja monet muut seikat olisivat hänellä silloin samat kuin keskimääräisellä suomalaisella tai jopa maailman mittakaavassa tilastollisesti keskivertoihmisellä. Todellisessa elämässä sellainen vain tuskin on mahdollista, koska mitä luultavimmin jossakin asiassa ihminen sentään poikkeaa pelkistä tilastollisista keskimääräisyyksistä. Siinä mielessä normaalius on pelkkä illuusio.

Normaaliin ihmiseen voidaan liittää myös yleinen hyväksyttävyys. Siinä mielessä normaali ihminen ei esimerkiksi murhaa toisia ihmisiä tai harrasta pedofiliaa, ja sellainen normaalius on ehkä ihan hyväksikin, jotta voisi olla yhteiskunnan jäsen. Yleinen hyväksyttävyys ei ole kuitenkaan sekään ihan yksiselitteistä. Esimerkiksi menneinä vuosikymmeninä monia seksuaalivähemmistöjä pidettiin epänormaaleina, mutta nykyään seksuaalinen monimuotoisuus lienee jo aika normaalina pidettyä ja hyväksyttyä. Toisaalta yksilöllisiä eroja voi olla paljon, eivätkä nykyäänkään kaikki pidä esimerkiksi homoseksuaalisuutta hyväksyttävänä. Eri ihmisten käsitykset normaalista poikkeavat siis varmasti enemmän tai vähemmän toisistaan.

Normaaliuskeskeinen ajattelu voi olla ongelmallista, jos se typistää ihmisen turhan ahtaaseen muottiin. Miksi ihminen ei saisi olla tai tehdä jotakin valtavirrasta poikkeavaa? Ainakin maailma olisi varmasti tylsempi paikka, jos kaikki olisivat kuin samasta muotista veistettyjä. Varmasti moni suuri tieteen ja taiteen saavutuskin olisi jäänyt tekemättä, mikäli noihin saavutuksiin yltäneet olisivat pysyneet vain tavallisissa ja odotuksenmukaisissa toimissaan.

Kommentit (0)

Vastauksesi