Millä tavalla on parasta pukeutua kylmällä säällä?

Millä tavalla on parasta pukeutua kylmällä säällä?

Pitäisikö laittaa monta kerrosta villavaatteita tai pilkkihaalari vai erävarusteita? Ulkoilen useita tunteja päivässä työssä ja vapaa-ajalla koiran kanssa. Olen nainen.

Vastaus

Ulkona liikkuville suositellaan kerrospukeutumista.  Sen perusajatuksena on, että useita asukerroksia puetaan päällekkäin ja niiden määrää säädellään olosuhteiden ja kehon tuottaman lämmön mukaan. 

Alimman vaatekerroksen eli aluskerroksen tehtävänä on siirtää kosteutta iholta seuraavaan kerrokseen. Alusasut ovat usein keinokuitua, silkkiä tai villaa.

Välikerros puolestaan imee kosteutta, siirtää sitä ulospäin ja lämmittää. Esimerkiksi villa- tai fleece-vaate käy tähän hyvin.

Päällyskerros eli kuorikerros suojaa tuulelta, kosteudelta ja kylmyydeltä.  Sellainen voi olla esimerkiksi tuulipuku. Monia materiaaleja on kehitetty tähän tarkoitukseen, retkeilyalan liikkeissä kannattaa käydä kyselemässä. Kuoriasun tulee olla riittävän väljä, jotta välikerrosten määrää voi säädellä tarpeen mukaan. Perinteinen toppatakki saattaa olla talviliikkujalle liian kuuma, mutta on paikallaan, jos täytyy pysähdellä runsaasti. Myös pään suojaaminen on tärkeää, koska pään kautta haihtuu runsaasti lämpöä. Hyvissä jalkineissa on riittävästi tilaa varpaille ja jalkaterälle sekä pitävä pohja.

Eri ihmisillä kunto, aineenvaihdunta ja kylmyydensietokyky on erilainen, ja kukin valitsee tietysti vaatetuksensa sen mukaan. Hyviä neuvoja ihon suojaamiseen löytyy mm. Luontoon.fi–sivustolta.

Kommentit (2)
Kaikkein lämpimin aluskerroksen materiaali taitaa olla polypropeeni (polypropyleeni). Tal... Kaikkein lämpimin aluskerroksen materiaali taitaa olla polypropeeni (polypropyleeni). Talevella sisällä tarkenee hyvin pelkällä polypropeenialusasulla. Sen huono puoli on käytön ja useiden pesukertojen myötä materiaaliin syntyvä haju (ei siis hien haju), jota jotkut pitävät epämiellyttävänä. Myös polyamidi on melko lämmin materiaali eikä siinä tietääkseni ole tuota hajuhaittaa. Mielestäni fleece on välikerroksena paras, mutta se lienee osin mieltymyskysymys. Kuorikerros on vaikein valinta eikä siihen ole yhtä ja oikeaa ratkaisua joka tilanteeseen. Goretex ja muut vedenpitävät materiaalit, joita mainostetaan hengittäviksi, ovat todellisuudessa kaikki melko hiostavia, toki silti hengittävämpiä, kuin perinteiset sadeasut. Itse en käytä nöita nn-tex-materiaaleja ja suosin takkeja, joissa on kainalovetoketjut ja pidän niitä melkein aina auki alle 10 asteen pakkasessa.
30.10.2013 17:44 Hessu Höpö 8347
No yksinkertaisin vastaus on tietenkin: lämpimästi. Voisi luulla, että jokainen Suomess... No yksinkertaisin vastaus on tietenkin: lämpimästi. Voisi luulla, että jokainen Suomessa (pitkään) asuva aikuinen osaisi sen.
1.11.2013 22:48 Irmeli Erikoinen 5565

Vastauksesi