Millä Suomen paikkakunnalla mahtoi sijaita Wenholman saha?

Millä Suomen paikkakunnalla mahtoi sijaita Wenholman saha?

Eräässä 1890-luvun asiakirjassa mies kertoo työskennelleensä Wenholman sahalla. Hän tuli syksyllä 1890 Venäjältä Viipurin kautta Helsinkiin.

4 vastausta

Valitettavasti en löytänyt tietoa kyseisestä paikasta; kyseessähän voisi tosin olla myös sahan nimi/sukunimi. Nimeä ei löytynyt myöskään Suomen sahateollisuuden historia teoksesta, jossa käsitellään alan historiaa 1700 -luvulta lähtien (teoksen hakemistossa ei ole kylien nimiä, joten jos kyseessä on ollu jokin pieni paikka saattaa olla ettei nimeä ole mainittu). Olisikohan jollakin palvelumme seuraajalla tietoa asiasta?

Kommentit (1)
Onko kyseessä käsinkirjoitettu asiakirja (alunperin)? Onko mahdollista, että fraktuura-... Onko kyseessä käsinkirjoitettu asiakirja (alunperin)? Onko mahdollista, että fraktuura-käsialaa on tulkittu väärin, siis että nimessä on 1 tai useampi kirjain väärin? -holm loppu olisi paljon todennäköisempi kuin -holma. Ja esim Renholm paljon yleisempi kuin Wenholm. Ruotsissa jopa on Renholmin saha. https://www.skelleftea.se/default.aspx?id=16036
10.1.2019 14:34 Köpi K 77344
10.01.201916:49
26696
18

Hyvä kysyjä, voisitko tarkentaa - oliko mies työskennellyt siis Viipurissa tai sillä alueella, vai muualla Suomessa sillä sahalla? Vai peräti Venäjällä?

Ehkäpä Wenholm[a] (?) ei olekaan henkilön nimi, eikä tavallinen sahan nimi, vaan pitäjän tai kylän ruotsinkielinen versio? Viipurin aluehan oli varsin kosmopoliittista, eikä ruotsinkielisyys ollut siellä samalla tavalla kirosana kuin Suomessa nykyään.

Ehkei tämä merkitse mitään, mutta Viipurin läänin Uudellakirkolla on asunut 1870- ja 80-luvulla mies nimeltä Zacheus (Sakkeus) Wenholm. Hänellä oli ainakin kuusi lasta kahdesta eri vaimosta. Jotkut papit ovat kirjoittaneet ammatiksi värjäri, jotkut painaja. Mielenkiintoinen perhe, koska Hiskin tiedostojen mukaan mies ei ole muuttanut paikkakunnalle eikä sieltä pois, ei perheen kanssa eikä ilman, eikä hänestä ole toistaiseksi muita tietoja kuin nuo yllämainitut. Ainakaan hänellä ei kaiketi ole ollut sahalaitosta.

Karjalassa on ollut paljon sahalaitoksia. Antreassa on ollut saha, samoin Harlussa (Läskelä), Heinjoella useitakin, Hiitolassa, Impilahdella, Jaakkimassa, Johanneksessa, Kanneljärvellä, Kaukolassa, Kirvussa, Koivistolla, Käkisalmessa, Uudellakirkollakin Kaarlo Summan saha, jne. Pieniä sahoja on ollut lähes joka pitäjässä, monissa useita. Samoin värjäämöjä, kutomoja ja nahkatehtaita on ollut paljon, joten Sakkeuksen löytäminenkään ei taida olla yksinkertaista siinä toivossa, että hänen kauttaan löytyisi jotain lisätietoja.

Niminä Wenholmeja näyttää olevan Yhdysvalloissa, mm. Minnesotassa...

Mutta kuten Köpi totesi, nimi voi olla väärin tulkittu, olipa se paikan tai henkilön tai yrityksen nimi.

Kommentit (0)
25.03.201920:32
26696
9

Kiitos tarkennuksesta. Yhden kirjaimen muutos hakulausekkeessa aiheuttaa jo suuria vaihteluja. Harmillista, että tietoja ei tunnu löytyvän. Ehkäpä vanhojen sanomalehtien tutkistelu tuottaisi tulosta.

Sanan taivuttamisellakin on merkitystä. Hakusanalla Wennholman saha ei löydy yhtään viitettä googlesta - mutta tämähän onkin vain nettiä....

Alla olevan linkin kautta avautuu vanha sanomalehden sivu, jossa pitäisi olla tekstiä Wennholmin värjäyslaitoksesta. Lehti on Viipurista 1911. mutta Uudenkirkon numero. Ehkäpä siinä tarkoitetaan juuri Sakkeusta. En ennätä paneutua fraktuuraan.

Onnea ja menestystä kysyjälle asian tutkimiseen.

Kommentit (0)

Viesti alkuperäiseltä kysyjältä:

"Monet kiitokset, Kysy.fi-tiimi, paneutumisesta kysymykseeni ja kiinnostavista tiedoista. Voi tosiaan olla, niin kuin vastaaja Lahja K. arvelee, että kyse on henkilönimestä tai niin pienestä sahasta, että siitä ei ole jäänyt jälkiä aikakirjoihin. Lause, johon kysymykseni perustui kuuluu: "...kertoi veistäneensä tukkeja Wennholmassa ja työskennelleensä laivanlastauksessa..." Karjalasta henkilö siirtyi Helsinkiin. Tarkistin nimen: Wennholmassa olikin kaksi n-kirjainta."

Kommentit (0)

Vastauksesi