Millä perusteella väri on valittu sanontaan "kateudesta vihreä"?

Millä perusteella väri on valittu sanontaan "kateudesta vihreä"?

Vastaus

Ihminen on kateudesta vihreä yli kieli- ja kulttuurirajojen. Eikä aikakaan tunnu missään.

Sanonnan juuret ovat antiikin Kreikassa. Vihreä väri liittyy ihmisen terveydentilaan. Kreikkalaiset ajattelivat, että mustasukkaisuus on tila, joka lisää sapen eritystä. Mustasukkaisuus ja kateus laittavat sapen kiehumaan. Sappi taas ruokkii puolestaan sairauden tilaa. Ja se jos mikä sapettaa. Vielä tänäkin päivänä voidaan olla sairaudesta vihreitä. Liiallinen sappi siis teettää ihmiseen vihreän sävyn. Vaikkakaan aivan täysin vihreäksi eivät kreikkalaisetkaan tainneet muuttua. Vihreys ja kalpeus olivat kreikan kielessä lähellä toisiaan. Sairauden merkkejä kumpikin.

Runoilija Sappho 700-luvulla e.a.a. on tiettävästi ensimmäisenä käyttänyt ilmaisua. Kreikkalainen kirjaviisaus on länsimaiseen kulttuuriin levinnyt varsin laajalti. Kateudesta ollaan vihreitä ainakin englanniksi, saksaksi, portugaliksi, italiaksi jne. Suomeksikin.

Sittemmin kateuden vihreys on toistunut kirjallisuudessa. Kirjailijanimien kärjessä ovat mm. William Shakespeare, joka on näytelmässä Antonius ja Kleopatra käyttänyt ilmaisua. Siinä Shakespeare kuvaa kateutta vihreäksi sairaudeksi. Othellossa aviomies taas joutuu ”vihreäsilmäisen hirviön valtaan”. Mark Twainin kirjassa Jenkki Kuningas Arthurin hovissa Merlin muuttuu kateudesta vihreäksi.

Hämärän peitossa on se milloin Suomessa ollaan ruvettu olemaan kateudesta vihreitä. Saati sitten se, mitä kautta sanonta on suomenkieleen pesiytynyt. Eurooppalaisittain olemme kuitenkin pitkään osanneet naapuria kadehtia. Punastumatta.

http://tiedonhaunportti.kirjastot.fi/
http://ask.com/

Kommentit (0)

Vastauksesi