Millä perusteella media-ihminen päättää uutiskynnyksen ylityksen...

Millä perusteella media-ihminen päättää uutiskynnyksen ylityksen...

Millä perusteella media-ihminen päättää uutiskynnyksen ylityksen tapahtuneen? Lähinnä mietityttää tapaukset "jäi kiinni kortitta-ajosta 29. kerran". Miten ihmeessä uutiskynnys ylittyy vasta/jo tällaisessa vaiheessa? Ja mitä sitten tapahtuu? Onko tällaisen uutisen pointti se, että "tähän asti virkavalta on viitsinyt katsella tuota (esim. "Ranen") touhua, mutta nyt riittää, tulee kovempi sanktio." Vai tuleeko? Onko poliisin ohjesäännössä kerrottu, monenko tonttuiluajelun jälkeen informoidaan mediaa?

Vastaus

Jonkin asian nostaminen uutiseksi riippuu paitsi kyseessä olevasta tiedotusvälineestä ja yksittäisestä toimittajasta, myös ajankohdasta ja muusta uutistarjonnasta. Eli jos muita uutisia on vain vähän, voi pienikin juttu ylittää uutiskynnyksen.

Poliisi ei valitse mistä rikoksista toimittajat kirjoittavat, vaan kaikista työtehtävistä tiedotetaan poliisin oman julkaisujärjestelmän kautta. Tiedotteet kirjautuvat poliisin www -sivuille, josta kuka tahansa pääsee lukemaan niitä reaaliaikaisesti. Järjestelmä lähettää lisäksi tiedotteet automaattisesti niille toimittajille, jotka ovat ilmoittaneet yhteystietonsa poliisin tiedotusyksikölle. Toimittajat sitten nostavat esiin mielestään kiinnostavat tapaukset ja tarvittaessa kyselevät tarkempia tietoja suoraan poliisilta.

Eri poliisipiirien tiedotteet löytyvät sivustolta http://www.poliisi.fi/ . Tätä kirjoittaessani sieltä selviää mm. että Jämsässä Ylövedentiellä on tänään 15.2. useampikin ihminen menettänyt autonsa hallinnan ja ajautunut ojaan. Tämäkin voisi ylittää uutiskynnyksen paikallislehdessä, vaikka tuskin valtakunnallista mediaa kiinnostaisi.

Mitä tulee jatkuvaan kortitta ajamiseen, niin korkeimman oikeuden antaman ennakkopäätöksen mukaan jatkuva piittaamattomuus säännöistä on sen verran vakava rikos, että kuljettaja voi menettää autonsa valtiolle. Kertaluontoisesta ajo-oikeudetta ajosta rangaistus on sakkoja tai enintään 3 kk vankeutta.

Lähteet:

http://www.sksl.fi/sksl/koulutus/uutisarvot.html

http://www.poliisi.fi/poliisi/keski-suomi/home.nsf/pages/56F444AC6630497...

http://www.ksml.fi/uutiset/kotimaa/ajokortitta-ajosta-voidaan-tuomita-au...

http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1981/19810267?search%5Btype%5D=pika&s...

Kommentit (0)

Vastauksesi