Millä periaatteella toimivat tietokonelasit?

Millä periaatteella toimivat tietokonelasit?

Niillä katsotaan tietokonetta.

2 vastausta

Tietokonetyöskentelyyn suunnatut työlasit (näyttöpäätelasit, toimistolasit, yleisemmin erityistyölasit) kohdentavat tarkan näön tietokoneen näytön tyypilliselle etäisyydelle silmistä, noin 60-70 senttimetrin päähän. Tavalliset lukulasit mahdollistavat vain 30-40cm etäisyyden katsottavaan kohteeseen. Joissain päätelaseissa on myös muita ominaisuuksia, kuten esimerkiksi sinistä valoa suodattavaa pinnoitetta.

Kommentit (1)
Ennen tuollaisten lasien tilaamista kannattaa ehdottomasti mitata etäisyys silmistä näy... Ennen tuollaisten lasien tilaamista kannattaa ehdottomasti mitata etäisyys silmistä näyttöruudulle siinä työpisteessä ja -asennossa, jossa laseja on tarkoitus käyttää. Se toki mitataan optikkoliikkeessäkin, mutta jollei työpiste siellä ole aivan samanlainen tulee laseista helposti liian lähelle sovitetut ja tuossa käytössä täsmälleen oikea etäisyys on todella tärkeä asia.
12.9.2017 17:09 Leo Salminen 2309
12.09.201718:31
45186
25

Jos nyt vielä vastataan myös kysymykseen, että millä periaatteella ne toimivat, niin ne toimivat samalla periaatteella kuin muutkin llikinäköisten silmälasit eli silmän eteen laitetaan kovera linssi, joka levittää silmään tulevan kuvan niin, että likinäköisen henkilön liian voimakkaasti (suhteessa silmämunan pituuteen) taittava mykiö fokusoikin kuvan verkkokalvolle sen sijaan, että se fokusoisi sen verkkokalvon etupuolelle, kuten ilman laseja. Ekan linkin Short Sight-kohdassa on selventävä kuva toimintaperiaatteesta.

Tietokonelaseissa tuo levityksen voimakkuus säädetään siten, että kuva työskentelyetäisyydeltä monitoriin on terävä. Eli kauas katsomiseen, tietokoneelle katsomiseen ja lukemiseen tarvitaan kolmet eri lasit (tai monitehot), ainakin vanhemmiten kun silmämuna ei enää jaksa mukautua tarpeeksi.

Jos henkilö on kaukonäköinen, voi hän tarvita tietokonekäyttöön kuperat linssit, lukulasit.

Kommentit (1)
Monitehot eivät käsittääkseni ole tietokonekäyttöön välttämättä paras ratkaisu ... Monitehot eivät käsittääkseni ole tietokonekäyttöön välttämättä paras ratkaisu ainakaan, jos käytetään isoa, pöydällä melko korkealla olevaa monitoria. Monitehojen lähialue on linssin alapuoliskossa, jolloin korkealla olevan näytön yläpuoliskon katseleminen voi olla hankalaa. Läppärin käyttöön monitehot soveltunevat paremmin.
12.9.2017 23:05 Leo Salminen 2309

Vastauksesi