Millä nopeudella erinäiset taivaan tuotokset, siis vesi, lumi, rakeet, räntä...

Millä nopeudella erinäiset taivaan tuotokset, siis vesi, lumi, rakeet, räntä...

Hei! Millä nopeudella erinäiset taivaan tuotokset, siis vesi, lumi, rakeet, räntä laskeutuvat tai iskeytyvät maan kamaralle? Ja kuinka pitkän matkan ne muuten kulkevat sitä ennen? Kiitos kaunis!

Vastaus

Hei!

Sadepisaroiden putoamisnopeus vaihtelee pisaroiden koon mukaan: mitä suurempia pisaroita, sitä nopeammin ne putoavat. Normaalikokoisten sadepisaroiden putoamisnopeus on 6–7 metriä sekunnissa. Tihkusateessa pisarat ovat hyvin pieniä (halkaisija alle 0.5 mm), ja putoamisnopeus on huomattavasti hitaampi.

Lumihiutaleiden putoamisnopeus riippuu niiden muodosta ja huurtumisasteesta. Tyypillisesti lumihiutaleiden putoamisnopeus on 1–2 m/s.

Rakeiden putoamisnopeus riippuu myös niiden koosta. Suomessa rakeiden koko on yleensä millimetreistä senttimetreihin. Sentin läpimittainen rae putoaa yhdeksän metriä sekunnissa, kahden senttimetrin rae 20 m/s, ja seitsemän senttimetrin rae jo 45 m/s.

Räntäsade muodostuu samanaikaisesta vesi- ja lumisateesta. Lumihiutaleet ovat usein osittain sulaneita. Putoamisnopeudet vaihtelevat siis koostumuksen mukaan.

Taivaiden tuotosten matka maahan riippuu tuulista ja etenkin sadepilven korkeudesta. Pilvien korkeus vaihtelee hyvin paljon eri pilvityyppien kesken. Tihkusade ja heikko lumisade syntyy yleensä stratus- eli sumupilvissä. Niiden korkeus vaihtelee 0 – 2 km:n välillä. Laajoilla alueilla esiintyvä vesi- ja lumisade syntyy taas altostratus- eli verhopilvissä. Niiden korkeus vaihtelee 2-5 km:n välillä. Sadekuurot ovat useimmiten lähtöisin cumuluspilvistä (korkeus 2-5 km). Sadetta ja rakeita voi syntyä tätäkin korkeammalla. Esimerkiksi cumulonimbus incus eli alasinkuningas on ehdottomasti ”pilvien kuningas”. Se voi olla korkeampi kuin Mount Everest, ja saattaa nousta trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla jopa 18 000 metrin korkeuteen (normaalisti kuitenkin 600–10 500 m välillä).

Lähteet ja lisätietoa:
Burroughs, William J. (et al.): Sää. (Gummerus 1998)
http://fi.wikipedia.org/wiki/Lumi
http://en.wikipedia.org/wiki/Hail#Size_and_terminal_velocity
http://www.atm.helsinki.fi/~jpuro/metper/Luento3.pdf
http://fi.wikipedia.org/wiki/Rae
http://fi.wikipedia.org/wiki/Tihku

Kommentit (0)

Vastauksesi