Millä kaikilla nimillä perunaa on kutsuttu/kutsutaan ja mille seudulle mitkäkin nimitykset kohdistuvat?

Millä kaikilla nimillä perunaa on kutsuttu/kutsutaan ja mille seudulle mitkäkin nimitykset kohdistuvat?

Perunalla on monta nimeä: peruna, popo, potatti jopa potakka. Millä kaikilla nimillä perunaa on kutsuttu/kutsutaan ja mille seudulle mitkäkin nimitykset kohdistuvat?

4 vastausta

Arkistostamme löytyi vastaus, jossa kerrotaan perunasta käytetyn muotoa potaatti jo 1700-luvulla. Sana tulee ruotsinkielisestä sanasta potatis. Muotoa potakka on käytetty Pohjois-Karjalan, Kainuun, Pohjois-Pohjanmaan ja Peräpohjolan murteissa. Muotoa potatti,potaati, pottu, potokka ja potikka on myös käytetty.

Kommentit (0)
15.09.201316:32
9575
84

Isoisäni, joka oli syntynyt 1890 Vehkalahdella, kertoi perunasta käytetyn hänen lapsuuden ympäristössään nimeä äkämä.

 

 

Kommentit (0)
05.09.201322:40
23674
55

Satuin vilkaisemaan Toivo Vuorelan Kansanperinteen sanakirjaa (WSOY 1979), ja sieltähän niitä löytyi:

"peruna alkumerk. päärynä (r. päron < lat,): podaatti, potatti, potaatti, putatti, putaatti, potaat, potaati, potjeetti, potuatti, potuaatti, potietti, poteitti, potitti, putietti, potatsi, poto, potti, potto, potu, potes, potas, poteri, poter, potko, potusta, potakka, potokka, potikka, perun, pernu, peru, perna, pärinä, päränä, päkärä, pääry, pääly, päppä, pieru, omena, tuhla, tuhli"

Joillakin edellisistä murrevarianteista mainitussa kirjassa on oma artikkeli (valitettavasti ei kuitenkaan luettelossa neljänneksi viimeisenä olevalla, vaikka juuri siihen aihepiiriin tuntuu useinkin kohdistuvan suuri tiedonjano tällä foorumilla), ja silloin tekijä on ilmoittanut sanan summittaisen käyttöalueen. Esim. "perna" viittaa hämäläismurteiden alueeseen. Totesihan Leppäsen Preetikin Linnan Pohjantähdessä jotenkin siihen tapaan, että "on tota pernaa ny ainaski".

Kommentit (0)
05.09.201321:54
28004
41

På svenska eräillä länsialueilla kyseisen kasvin ja sen hedelmän nimeä edustaa murahdus, josta on erotettavissa sana "päron". Eli maaomenaterminologian piirissä liikutaan.

Kommentit (0)

Vastauksesi