Miksiköhän jotkut kirjoittavat rankaisee-sanan "rangaitsee"?

Miksiköhän jotkut kirjoittavat rankaisee-sanan "rangaitsee"?

5 vastausta

Sanan perusmuoto on rangaista ja se taipuu seuraavasti ( eri muodoissa esiintyy siis g tai k, joten muodot saattavat mennä  sekaisin).

 
1. inf.
  
rangaista
  
 
  
akt. ind. prees., yks. 1.
  
rankaisen
  
 
  
akt. ind. imperf., yks. 3.
  
rankaisi
  
 
  
akt. kond. prees., yks. 3.
  
rankaisisi
  
 
  
akt. pot. prees., yks. 3.
  
rangaissee
  
 
  
akt. imperat. prees., yks. 3.
  
rangaiskoon
  
 
  
akt. 2. partis.
  
rangaissut
  
 
  
pass. imperf.
  
rangaistiin
 
Kommentit (1)
Onkohan tuossa kielitoimiston mallissa takana jokin selkeä sääntö? Itse en ainakaan se... Onkohan tuossa kielitoimiston mallissa takana jokin selkeä sääntö? Itse en ainakaan sellaista hahmota ja siksi kirjoitankin nuo kaikki muodot k:lla eikä se omaan korvaani kuulosta mitenkään väärältä. (Sanan "rangaistus" kirjoitan kuitenkin g:llä.)
3.4.2018 18:57 Leo Salminen 4380
03.04.201818:35
18640
46

En ole koskaan ennen nähnyt tätä kirjoitusmuotoa, mutta heti kun näin sen, ajattelin että joku yrittää jäljitellä vanhaa raamatullista kieltä, huvikseen tai ihan vaan muodon vuoksi. Voisit kokeeksi lainata kirjastostajonkun vanhan raamatunkäännöksen ja katsoa mitä kaikkia sanamuotoja sieltä löytyy. Vai onkohan ne vanhuuttaan kaikki jo poistettu valikoimasta?

Kommentit (1)
Jos joku löytää yhdestäkin vanhasta painotuotteesta sanan "rangaitsee", olen ihan valm... Jos joku löytää yhdestäkin vanhasta painotuotteesta sanan "rangaitsee", olen ihan valmis uskomaan että g:lliset muodot ovat oikeasti olleet käytössä vanhastaan, ja meidän nykyihmisten vaikeus hyväksyä g:lisiä muotoja on ihan vaan meidän ongelmamme. Kielitoimiston väellä on varmasti laajempi käsitys kielen kirjosta ja muuutoksista.
4.4.2018 09:27 Telttu Ella 18640
04.04.201811:12
27518
38

Jep, V.V.K. on löytänyt taas hyvän ja perusteellisen selityksen. Ei ihme, että ulkomaalaiset sanovat kieltämme vaikeaksi...

Netistä noita kysyjän kirjoittamia muotoja löytyy usempiakin, ja samoin virtuaalisen vanhan kirjasuomen sivu.

Siinä on juuri kysytty verbikin. Vanhoja painotuotteita en enää viitsi etsiä, uskon jo...:-)

Mutta kirjoitan edelleen siten kuin sana automaattisesti tulee. 

Kommentit (1)
Kiitos, hyvä löytö.
4.4.2018 11:53 Telttu Ella 18640
04.04.201809:38
23269
34

Kysyttiin, perustuuko Kielitoimiston taivutusmalli johonkin selkeään sääntöön. Kyllä perustuu, nimittäin k:n astevaihteluun:

Astevaihtelun pääsääntö on, että avotavun alussa on vahva (tässä tapauksessa k), umpitavun alussa taas heikko aste (tässä tapauksessa g). (Avotavuksi sanotaan vokaaliin päättyvää tavua, umpitavuksi taas konsonanttiin päättyvää.)

Jotta asia ei olisi liian yksinkertainen, säännöstä on kuitenkin joitakin poikkeuksia. Eräs poikkeus on se, että -is-vartaloisissa nomineissa ja verbeissä umpitavun edessä on tavallisesti vahva aste. Rangaista-verbi on -is-vartaloinen. Tästäkin poikkeuksesta on kuitenkin eräitä poikkeuksia. Niinpä taivutetaan esim. rankaisen : rangaista alkuperäisen pääsäännön mukaisesti.

Kielitoimiston sanakirjan ilmaisu "paremmin" tarkoittaa sitä, että kyse on kartettavasta, ei-suositeltavasta muodosta. Mm. Helsingin Sanomien kielenhuollosta vastaava toimittaja Ville Eloranta, joka samalla on suomen kielen lautakunnan jäsen, on useassa yhteydessä korostanut, että "rankaista" on  virheelliseksi katsottava muoto.

Jokainen saa luonnollisesti kirjoittaa sanoja aivan sellaiseen muotoon kuin itse haluaa; mikään viranomainen tai vast. ei siihen tule puuttumaan. Itse pysyttelen  ja suomen kielen lautakunnan ja Kielitoimiston antamissa suosituksissa. Siispä: rangaista.

 

Kommentit (1)
Kiitos selvennyksestä. Sääntö siis on tuossakin taustalla mutta poikkeuksia ja poikkeu... Kiitos selvennyksestä. Sääntö siis on tuossakin taustalla mutta poikkeuksia ja poikkeuksen poikkeuksia sisältävää sääntöä en kuitenkaan välttämättä kuvailisi sanalla selkeä ;-)
4.4.2018 16:25 Leo Salminen 4380
04.04.201807:07
27518
21

Kielitoimisto antaa myös vaihtoehdon, jossa verbin perusmuoto on rankaista - joka ei toimiston mielestä kuitenkaan vaikuta olevan se paras versio. Silloin ollaan eri verbissä, joka taipuu kaikissa muodoissaan k:llisena, eikä g:tä näy lainkaan. Komppaan Leoa, olen kirjoittanut koko ikäni samalla tavalla eikä siitä ole koitunut väärinkäsityksiä eikä noussuta haloota. Molempia versioita näkyy olevan liikkeellä, enkä itse edes huomaa, kumman luen, jos se esiintyy tekstissä.

Sen sijaan kysyjän esittämä  taivutusmuoto on jotain ihan muuta, josta arvelen samaa kuin Ella. Piplialta tuoksahtaa.

Kommentit (0)

Vastauksesi