Miksiköhän Amerikkaa ei löydetty Beringinsalmen kautta?

Miksiköhän Amerikkaa ei löydetty Beringinsalmen kautta?

Beringinsalmihan on vain suunnilleen yhtä leveä, kuin Helsinki-Tallinna -yhteys ja salmen keskellä ovat vielä Diomede-saaret ylittämistä helpottamassa, joten tuntuisi melko uskomattomalta, etteikö salmen länsipuolella olisi tiedetty meren takana olevasta maasta suunnilleen niin kauan, kuin siellä vain jotain asutusta on ollut.

2 vastausta

Beringinsalmen kohdalla Alaska ja Siperia olivat alunperin yhtä mannerta. Noin 20 000 vuotta sitten jäätyneen salmen yli pääsi todennäköisesti kulkemaan vapaasti mantereelta toiselle.

Uskotaan, että Amerikan mantereen olemassaolosta ei muualla maailmassa tiedetty mitään ennen Kolumbusta, vaikka mm. intiaanikansojen varhaiset esi-isät ylittivät Beringinsalmen maasiltaa pitkin viimeistään n. 14 000 vuotta sitten. 

Pohjois-Amerikassa on tehty paljon arkeologista tutkimusta, mutta esineitä tai muita jälkiä Kolumbusta edeltävästä ajasta ei ole löydetty. Arkeologien mielestä on silti mahdollista, että Amerikassa on voitu käydä niin, ettei jälkiä olisi jäänyt. 

Varhaisilla Siperian ja Pohjois-Amerikan asukkailla tuskin oli kontaktia toisiinsa, eikä liiemmin yhteyttä eurooppalaisiin valloittajiin. Eiväthän varhaiset asukkaat salmen kummallakaan puolella olleet mitään löytöretkeilijöitä, jotka olisivat muulle maailmalle kertoneet löydöistään. Alueen ilmasto on sekin varmasti rajoittanut tutkimusmatkoja salmen toiselle puolelle: nykyään keskilämpötila talvella on -20 C, eikä - 50 C ole poikkeuksellista.  Alueella puhaltavat voimakkaat tuulet. Asutut kylät sijaitsevat nykyäänkin satojen kilometrien päässä varsinaisesta salmesta. 

 

 

 

 

 

Kommentit (0)
17.06.201912:52
18403
20

Kysymyksenasettelu on ongelmallinen. Mitä tarkoittaa Amerikan "löytäminen"? Amerikan alkuperäisväestöltä se ei koskaan ollut "kadoksissa". Paleoliittisten metsästäjien tiedetään viime jääkauden aikana, ehkä jo paljon aikaisemminkin, kulkeneen Beringinsalmen yli mantereelta toiselle.

Kun Euroopassa myöhäiskeskiajalta lähtien ruvettiin etsimään meritietä Intiaan, ei Amerikan kaksoismantereen olemassaolosta tiedetty mitään. Kolumbus päätti purjehtia länteen kuvitelleessaan maapallon ympärysmitan paljon pienemmäksi kuiten se todellisuudessa oli. Näin hän miehistöineen lopulta tuli purjehtineeksi Länsi-Intiaksi ristityille saarille. Vielä kuollessaankin Kolumbus oli siinä uskossa, että oli käynyt Intiassa.

Entäpä sitten Euraasian mantereen asukkaat; mikseivät he "löytäneet" idän kautta uutta mannerta? Venäjän valtakunta oli Amerikan "löytämisen" aikoihin vasta muotoutumassa. Stroganov-suku oli palkkaamiensa kasakoiden avulla vasta levittäytymässä Uralille, sitten ylikin. Venäjän historiasta on tunnettua, miten kasakkapäällikkö Jermak vuonna 1581 johti pitkän retken Obille ja valloitti Sibirin kaupungin (> Siperia). Siispä: Kolumbusta edeltävinä aikoina Euraasian mantereen itäosissa ei yksinkertaisesti ollut sellaista valtiollista mahtia, joka olisi kyennyt Amerikan mantereen "löytämään" tai jolla olisi ollut intressiä tunkeutua ilmastoltaan ja luonnonoloiltaan karuun myöhempään Alaskaan. Siperiassakin riitti pitkiksi ajoiksi kyllin tekemistä.

 

PS  Edellä oleva vastaukseni oli sen lähettäessäni ainoa, joka kysymykseen oli annettu. Näin siitä huolimatta, että vastausten julkaisemisen kellonajat nyt näyttävät siltä kuin kirjaston vastaus olisi julkaistu ennen. (Tosin kysymys näkyi vastattujen otsikoissa. Ehkäpä kyse on taas jonkinlaisesta "päivitysongelmasta"?)

Kommentit (0)

Vastauksesi