Miksi virtsa alkaa haista vasta myöhemmin?

Miksi virtsa alkaa haista vasta myöhemmin?

Meillä n. 5v poika unohtaa välillä pöntön vetää. Silloin tuo virtsa ei vielä haise, mutta jo tunnin kuluttua haju on karmea. Miksi vasta sitten?

3 vastausta

Uutispalvelu Duodecimin artikkelin mukaan pahanhajuinen virtsa lapsella voi olla merkki tulehduksesta. Jos asia askarruttaa ja lapsella on muitakin oireita esim. kirvelyä virtsatessa, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. 

Kommentit (0)
16.01.201522:36
28542
55

Arvoisa kirjastovastaaja on vastannut tälläkin kertaa hiukan asian vierestä - mielestäni kysymyksen olennainen osa on ajan vaikutus hajuun. Sairaudesta johtuva pahanhajuisuus ilmenee yleensä heti eikä tunnin kuluttua. Mitä yleensä haistamisiin tulee, tiedän, että jotkut laboratoriohoitajat pystyvät erottamaan tavallisimmat hajua aiheuttavat sairaudet ilman näytteen tutkimista. En itsekään tiedä ns. täsmällistä vastausta yllä olevaan kysymykseen, mutta tiedän tilanteen, mikä voi syntyä muidenkin kävijöiden kuin lapsen jälkeen. Oletan syyksi jonkinlaista kemiallista reaktiota. Netistä löytyy runsaasti selityksiä ja pesuehdotuksia toinen toistaan järeämmillä aineksilla.

Kommentit (0)
16.01.201523:04
8246
37

Luonto toimii noin, ja kukin asia ottaa oman aikansa. Altistuessaan ympäristöön nesteet ja muut yhdisteet reagoivat siihen.  Kuollut ruumis alkaa haista, pöydälle jäänyt ruoka alkaa haista, maito lasissa alkaa haista, pesemätön kainalo alkaa haista jne.  Bakteerit yms. hajoittajat käyvät aineen kimppuun, aineen koostumus muuttuu ja hajoamistuotteet tuoksuvat. Ja aine hapettuu, se on hidasta "palamista". Aineet myös muuttuvat usein myrkyllisiksi. Jos ei ole tuuletusta alkaa huushollikin haista, jokainen tietää miltä haisee tulla tunkkaiseen huoneeseen jossa ilma ei ole vaihtunut. Eläimet ja ihminen ovat aikojen saatossa oppineet että varo tuota, tuohon ryhtymisestä ei hyvää seuraa ;-)

Kommentit (0)

Vastauksesi