Miksi ventti on 21? Wikipedia kertoo, että erään teorian mukaan pelin nimi tulee ranskankielen lukusanasta vingt-et-un. Onko siis muitakin teorioita?

Miksi ventti on 21? Wikipedia kertoo, että erään teorian mukaan pelin nimi tulee ranskankielen lukusanasta vingt-et-un. Onko siis muitakin teorioita?

 

 

2 vastausta

Toisen teorian mukaan sana on voinut tulla myös englannin kielestä. Suomen kielen etymologinen sanakirja antaa seuraavan selityksen:

"vrt. ranskan vingt-et-un '21; korttipelin nimi' t. mahd. engl. twenty-one (one-and-twenty) '21'. Ehkä merimiesten tuoma sana."

Suomi-englanti-suursanakirja / Syväoja-Turtia-Sovijärvi mainitsee suomen sanan 'ventti' käännöksiksi mm. seuraavat:

(korttip) blackjack, (Br m) pontoon, (erik Am) twenty-one

Kun siis kyseisen pelin nimi varsinkin amerikanenglannissa on twenty-one, on täysin mahdollista, että suomeen sana on siirtynyt englannin eikä ranskan kielestä.

Kommentit (1)
Eniten luku 20 muistuttaa ventti-sanaa italian kielessä: "venti". 21 on kuitenkin "ventun... Eniten luku 20 muistuttaa ventti-sanaa italian kielessä: "venti". 21 on kuitenkin "ventuno" eikä tämä siksi välttämättä tuo lisävaloa kysymykseen.
7.2.2014 19:43 Reijo Jaakkola 10487
07.02.201415:37
9476
7

Olen kuullut sellaisenkin selityksen, että jossain amerikan-suomalaisten tukkikämpillä Venttiä todella pelattiin alkuaikoina vain 'venttiin' (twenty, 20) asti, mutta pikaisella googlaamisella en löytänyt tuolle teorialle mitään vahvistusta.

Ventti ja Black Jackhan ovat eri pelit vaikka muistuttavatkin toisiaan melko paljon. Black Jackissa se, että pisteraja on juuri 21, on paljon merkityksellisempi asia, koska siinä kahdella kortilla ei koskaan 'mennä metsään'.

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi