Miksi venäläiset eivät kättele naisia

Miksi venäläiset eivät kättele naisia

Hei, tein lehtijuttua venäläisestä tapakulttuurista ja haastatellun mukaan, venäjällä naisia ei kätellä. Jäin miettimään mistä se johtuu. Tiedättekö?

Vastaus

Monissa lähteissä tosiaan mainitaan, että venäjällä naiset eivät kättele, mutta toisaalta esimerkiksi Venäjäkirjassa, jossa kerrotaan tapakulttuurista Venäjällä, kerrotaan, että kättely on Venäjällä yleisempää kuin esimerkiksi Suomessa, samat henkilöt voivat kätellä useammankin kerran saman päivän aikana. Venäläiset myös halaavat ja vaihtavat poskisuudelmia. Venäjällä on myös yleistä kävellä käsikynkkää. Kirjassa ei mainita, etteivät naiset kättelisi. 

Vot tak! Tapakulttuuria Venäjällä teoksessa ohjeistetaan näin: "Venäläiset kättelevät tervehtiessään. Yleisen säännön mukaan vanhempi henkilö ojentaa kätensä nuoremmalle, nainen miehelle, esimies alaiselle." Lisäksi kuitenkin todetaan, että tervehdyskättely koskee Venäjällä pääosin miehiä ja naiset kättelevät harvemmin toisiaan (virallisissa tilaisuuksissa myös naiset kättelevät toisiaan). Teoksen mukaan vanhoissa tapaoppaissa opetetaan, etteivät naiset kättele lainkaan. Taustalla lienee 1800-luvulla vallinnut tapa, jolloin mies suuteli naista kädelle. Nykyisin käsisuudelmat eivät ole enää osa luontevaa tervehtimistä. Naisten kättelyn yleistyminen selitetään liike-elämän ja länsimaisen kulttuurin vaikutuksella.

Kättelykäytännöt voivat myös vaihdella eri ikäryhmien kesken ja Venäjän eri osissa.

Kommentit (0)

Vastauksesi