Miksi västäräkki keikuttaa pyrstöään aina kun se on pysähdyksissä?

Miksi västäräkki keikuttaa pyrstöään aina kun se on pysähdyksissä?

2 vastausta

Lintuharrastajien keskuudessa västäräkkiä kutsutaan muuten tuttavallisesti ”Väiskiksi”. Riukupyrstö on toinen tunnettu nimitys. Västäräkille on tosiaankin tyypillistä että se keikuttaa alituisesti pitkää pyrstöään.

Monien suomalaisten uskomusten ja kansansatujen mukaan västäräkin pyrstön keikutus johtuu säikähdyksestä, jonka lintuparka on kokenut menetettyään poikasensa. Esimerkiksi yhden sadun mukaan västäräkki oli laulurastaan häissä, ja lapsenvahtina sillä oli varis. Tultuaan häistä takaisin västäräkki huomasi poikasiensa kadonneen, ja syypääksi paljastui varis joka oli syönyt ne. Tästä västäräkki järkyttyi niin pahasti, että vieläkin keikuttelee pitkää pyrstöään.

Afrikkalaisessa tarinassa taas västäräkki löysi rummun ja alkoi soittaa sitä pyrstöllään. Muuan mies kuuli soiton, ihastui soittimeen ja halusi itsekin soittaa. Pian lintu ja mies soittivat kilpaa. Mies voitti lopulta kilvan ja sai rummun. Västäräkin pyrstö jäi keikkumaan siltä varalta, että se vielä joskus saa rumpunsa takaisin.

Kansanperinteestä löytyy siis varsin hyviä selityksiä västäräkin pyrstön keikuttamiselle. Nykytutkimus on yrittänyt keksiä uskottavampia selityksiä, mutta yhtä ainoaa totuutta ei ole vielä löytynyt. Joidenkin tutkijoiden mukaan pyrstön keikutus auttaa hätistämään hyönteisiä esiin piilopaikoistaan, eli se toimii ruoanhankinnan apuna. Toisen hypoteesin mukaan pyrstön keikutus toimii signaalina muille västäräkeille, joko valta-aseman tai alistumisen ilmaisemiseen. Kolmannen teorian mukaan pyrstön keikutus toimii signaalina mahdollisille saalistajille: ”olen valppaana, turha yrittääkään mitään.” Viimeisimmät tutkimukset ovat tämän saalistajateorian kannalla. Ja onhan västäräkillä hyvä syy olla aina valppaana, kun varis, tuo katala lapsenvahti, söi aikoinaan poikaset.

Västäräkki on keväisin varsin odotettu lintu. Tunnetun sananlaskun mukaan ”västäräkistä vähäsen” viittaa siihen, ettei enää ole pitkä aika kesään kun västäräkin näkee. Västäräkkejä onkin helppo havaita, sillä ne viihtyvät hyvin ihmisten läheisyydessä. Tutkimusten mukaan jopa noin 80 prosenttia västäräkin pesistä sijaitsee ihmisten tekemissä rakennelmissa. Riukupyrstön pyrstön keikutusta on siis mahdollista seurata ihan pihapiirissä. Västäräkki nauttiikin suurta kansansuosiota – sen pyrstön keikuttelu antaa iloisen ja hyväntahtoisen ilmeen koko linnulle. Muutenkin sen eloisa olemus ja peloton käyttäytyminen ovat saaneet sympatiat puolelleen, eikä sitä ole koettu millään tavoin uhkaksi, kun ei se mitään pahojaankaan ole tehnyt. Aika paljon kertoo Kauhajoelta peräisin oleva toteamus, että jos joku on oikein nätti, iloinen ja vikkelä, sanotaan ”on kuin västäräkki.”

Lähteet ja lisätietoa:
Linnut. Weilin + Göös. 1998.
Lasse J. Laine: Elegantti pitkäpyrstö. Helsingin sanomat 4.5.2010.
http://fi.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4st%C3%A4r%C3%A4kki
http://www.kaleva.fi/index.cfm?m=alasivu&osio=extra;-100&ju=747137
http://sciencefocus.com/qa/why-does-wagtail-wag-its-tail
http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6W9W-4JVTCJT-3...

Kommentit (0)
09.06.201510:26
17215
95

Afrikkalainen tarina on mielestäni mukavampi kuin missä varis söi västäräkin poikaset.

Nätti kuin västäräkki on toki tuttu sanonta :)

Kommentit (0)

Vastauksesi