Miksi varsinkin amerikkalaisissa elokuvissa yms. käytetään ilmansuuntia vasemman ja oikean tilalla?

Miksi varsinkin amerikkalaisissa elokuvissa yms. käytetään ilmansuuntia vasemman ja oikean tilalla?

Mistä kukaan voi ilman kompassia tietää esim. rakennuksen sisällä ollessaan, mikä on "kaakossa oleva huoneen ovi" tai "jatka kulkemista itään"?

2 vastausta

Elokuvien ja tv-sarjojen henkilöhahmojen neuvokkuus ilmansuuntien hahmottamisessa on herättänyt ihmetystä ja ainakin verkkokeskusteluja aiheesta löytyy. Joku epäilee amerikkalaisille kaupungeille ominaisen ruutukaavan olevan avuksi ilmansuuntien päättelyssä:

"I think the point is that Americans seem to use compass points in directions, whereas in the UK, for example, we give directions based on left and right. I'm guessing this is because we don't have any of those grid-plan towns you chaps seem so keen on."

Toisen mielestä ilmansuunnat ovatkin selkeämpi tapa ilmaista sijaintia ja oikea ja vasen ovat ilmaisuina tulkinnanvaraisempia:

"When you designate something as being north, south, east, or west of something else, that's always where it's going to be, regardless of the starting point. But directions using left/right depend too much on the starting point. For example, if you ask me where Alameda street is, I'll tell you it's on the south side of town. If you use left/right directions, you have to assume the person you're giving directions to is already traveling in a certain direction. But when you use cardinal directions, it doesn't matter which direction they're facing when they start."

Quora-sivustolla selitetään, että suurien toimistotalojen sisällä on suunnistamista helpottavia kylttejä ja rappukäytäviä merkittäisiin ilmansuuntien mukaan:

"The first is that, yes, they have a good sense of direction and remember which cardinal direction they entered the building and thus can interpret the direction they are facing at the time in question. The second is that large office buildings, particularly those with cubicle farms, often have tiny signs hanging from the ceiling tiles that give coordinates within the building.  And stairwells are usually labeled with N,S,E, or W."

Viimeisessä lähdelinkissä palataan taas ruutukaavaan ja sen sijoitteluun suhteessa ilmansuuntiin. Lisäksi, esimerkiksi virkavallan opastaessa toisiaan, voi olettaa heillä olevan melko hyvä paikallistuntemus. On silti vaikea ymmärtää miten sisätiloissa selvitään.

 

 

Kommentit (0)
08.09.201807:58
7955
47

Suunnistamisessa (sisälläkin - usein huoneissa on ikkunoita) auttaa, kun tietää että aurinko nousee aamulla idästä ja laskeutuu iltasella länteen (ex oriente lux - idästä tulee valo, mikä auringonnousun lisäksi on tarkoittanut muutakin). Myös helpottaa, kun miettii että lännessä on sellainen valtio kuin Servige, jonka osa olimme aikoinaan, pohjoisessa on Lappi ja Joulupukki ja jäätä ja jääkarhuja, idässä on valtio nimeltään Rossija (missä asuu sen mukaan nimettyjä ihmisiä niinkuin Suomessa suomalaisia) ja sinne päin on hankalasti läpikuljettava raja ja siihen suuntaan viimeksi ja useimmin sodittiin kun ne halusi tulla tänne länteenpäin sieltä idästä, ja siellä asui Lenin-setä, nykyään Putin, ja etelässä on tämä Eesti mistä sai ennen halpaa viinaa ja minkä asukkaat ovat veljeskansa. Ja ne ilmansuunnat menee että pohjoinen, koillinen, itä, kaakko, etelä, lounas, länsi, luode.

Kommentit (0)

Vastauksesi