Miksi vanhuksilla on usein ikävä tapa kommentoida ihmisten ulkonäköä?

Miksi vanhuksilla on usein ikävä tapa kommentoida ihmisten ulkonäköä?

Olin itse ylipainoinen nuorena ja miten usein vanhukset kajauttivatkaan, että oletpas sinä pyöreä! Se oli ihan kauheaa! Ja eilen olin bussipysäkillä ja joku mummo sanoi teinitytölle, että onpa sinulla paha akne, kamalan näköinen ja vielä hymyili, aivan kuin olisi aloittanut mukavan keskustelun, vaikka tyttö oli ihan punainen ja onnettoman näköinen. Mieheni isoäiti on pahin kaikista; hän on itse hieman kuuro, joten hän puhuu äänekkäästi, eikä hänen kanssaan voi mennä minnekään, ilman että hän kommentoi ihmisten ulkonäköä todella tökerösti ja äänekkäästi. Ilmiö on todella yleinen, eikä näillä ihmisillä tunnu olevan minkäänlaista käsitystä siitä, miten sopimatonta ja loukkaavaa se on. Oliko ennen ihan ok haukkua tuntemattoman ulkonäköä julkisella paikalla vai luulevatko vanhukset olevansa sellaisia, joilla on siihen oikeus? Olen monta kertaa yrittänyt puhua tästä mieheni isoäidille, joka on muuten ihan ok ja täysin järjissään, mutta hän vain nauraa, eikä sano mitään. Hän on sentään saanut aikuiset ihmiset itkemään rumilla kommenteillaan, eikä sillä ole häneen mitään vaikutusta. Muutenkin vanhukset käyttäytyvät loukatessaan, kuin eivät tekisi mitään väärää tai pahaa, kunhan juttelevat. Miksi he tekevät niin? Jos minä alle kolmekymppisenä sanoisin vanhukselle, että oletpas ruma, niin taatusti nousisi meteli!

Vastaus

Pyysin Ikäinstituutin tutkija Suvi Friediä kommentoimaan havaintojasi. Hänestä kysymys on hyvin kiinnostava, ja useimmilla meistä on kokemuksia kuvatusta ilmiöstä. On kuitenkin hyvin vaikeaa antaa konkreettista vastausta näin vähäisillä taustatiedoilla. Näin yleisellä tasolla asiasta ei löydy oikein osuvaa tutkimustakaan. Yhtä kaikki, Friedin mielestä olet toiminut asiallisesti ottaessasi julman kommentoinnin puheeksi miehesi isoäidin kanssa. 

Fried ajattelee, että yleiset käsitykset hyvästä käytöksestä ovat hyvin universaalit. Hän kohtaa työssään useinkin eri ikäisiä vanhoja ihmisiä, eikä ole huomannut johdonmukaisesti tällaista ilmiötä. Yleensähän selvästi vanhemmat ihmiset käyttäytyvät hieman huolellisemmin kuin nuoremmat, mutta sävyeroja onkin sitten valtavasti kun asiaa miettii laajemmin.

Fried huomauttaa, että käytöksen takana voi olla myös terveysongelmia. Jos vanhuksen voinnissa, olemisen tavassa tai käytöksessä tapahtuu ilmiselvä muutos, voi olla hyvä käydä huolellisessa terveystarkastuksessa. Iän tuomat terveysmuutokset saattavat kehittyä hitaasti, ja niitä voi olla vaikea huomata ilman terveydenhuollon ammattilaisen arviota.

HelMet-kirjastossa on runsaasti vanhuutta käsittelevää kirjallisuutta, johon tutustuminen voi auttaa ikäihmisten ja vanhuuden ymmärtämisessä.

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi