Miksi vanhojen sotilaskypärien päällä oli piikki?

Miksi vanhojen sotilaskypärien päällä oli piikki?

Tuskin vihollisen kimppuun entisinä aikoinakaan pää edellä hyökättiin?

3 vastausta

1800-luvun Preussin ja Venäjän armeijan piikkikypäriä ei tosiaan ollut tarkoitettu hyökkäysaseiksi. Ensimmäinen selitys on, että piikki on puhtaasti koristeellinen. Varhaisissa malleissa piikkiin saatettiin kiinnittää paraatikäyttöä varten koristeellinen töyhtö. Vastaavanlaiset kiinnitysratkaisut olivat olleet pitkään yleisiä varsinkin ratsuväen kypärissä. Piikkikypärä vain jatkoi perinnettä. Toinen selitys on, että pelottavan näköisellä piikillä haluttiin luoda vaikutelma mahdollisimman aggressiivisesta armeijasta.

Kommentit (0)
11.08.201714:24
23738
68

Kiinnostuksesta vilkaisin englannin- ja suomenkielistä Wikipediaa , muutamaa historiateosta ja viimeistä todella huolella tehtyä tietosanakirjaa (Otavan iso1960-luvulta). Mistään ei saa tukea oletukselle, että nahkaisella "Pickelhaubella" olisi ollut muuta funktiota kuin koriste- ja pelotetarkoitus. Päinvastoin:

 "Preussissa otettiin vuonna 1842 käyttöön nahkainen Pickelhaube-kypärä, jolla ei myöskään ollut suojaavaa vaikutusta." 

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kyp%C3%A4r%C3%A4#cite_note-10

Sotahistoriassa piikkikypärä ei suotta ole noussut preussilais-wilhelmiinisen militarismin vertauskuvaksi. Myös siviilialoilla (esim. itsenäisyyden aikaa edeltävän Suomen ja samanaikaisen Ruotsinkin poliisilaitokset) päähineen ilmeinen tarkoitus oli ilmentää valtaa ja herättää kunnioitusta valtiomahtia kohtaan.

Näin ollen pidän kirjaston vastausta täysin riittävänä ja oikeaan osuneena.

Kommentit (1)
Kiitos, V.V.K., että tarkistit lähteistä, joita minulla ei ollut käsillä. Ajatukseni ... Kiitos, V.V.K., että tarkistit lähteistä, joita minulla ei ollut käsillä. Ajatukseni oli varmaan liian moderni. :-)
11.8.2017 20:10 Lahja Kotka 28078
11.08.201709:59
28078
63

Kolmas selitysmalli: piikkien ja myöhemmin kaarimaisten rakenteitten tarkoitus kypärän päällä on voinut olla myös suojella kypärää ja sen käyttäjää suoraan ylhäältä päin tulevilta iskuilta. Alunperin haarniskoitu ratstastajahan on ollut avuton hevosen selästä pudottuaan. Jokin rakenne kypärän kaarevalla pinnalla tavallaan hajoittaa iskun voimaa, jolloin kypärä ei heti mene lyttyyn, eikä iskua voi yhtä voimakkaasti kohdistaa pytyn päälle kuin sileään kypärään. Alkuperäiset piikkikypärät olivat nahkaa eivätkä metallia. Vastaavan poliisimallisen kehitelmän päällä oli myöhemmin piikin sijasta nuppi - ilmeisesti siihen aikaan ei ajateltu poliisin joutuvan lähitaisteluun, jolloin kypärä voitaisiin helposti repäistä päästä tarttumalla nuppiin tai riepottaa miestä miten vain, jos leukahihna pitää. Palomiesten pääkappaleissa koristeen korvasi putoavilta parruilta suojaava tukikaari. 

Monien sotilasjuttujen taustalla on vanhoja kunniakäsitteitä ja perinteitä, kuten piikkiin kiinnitettävät töyhdöt ja varustusta sekä koristavat että tunnetuksi tekevät vaakunat, värit yms. Ensimmäiset selitykset ovat hyvin siihen sopivia. Ranskalaisethan pitivat saksalaisia pelkureina siinä vaiheessa kun nämä alkoivat pukea sotilaansa harmahtaviin asuihin, jotka eivät erottuneet maastossa yhtä selvästi kuin punaiset housut tai siniset/valkoiset takit. Kyseiset miehet varmaan kierisivät haudoissaan, jos tietäisivat, että nykyään voidaan epämiehekkäästi ja kunniattomasti tappaa vaikka miljoonia ihmisiä vain nappia painamalla ilman että tarvitsee nähdä vastustajansa kasvoja tai edes tietää, kuka tämä on.

Kommentit (0)

Vastauksesi