Kyseessä voisi olla timpurin vasara, kulmikas sorkkavasara. Erityisesti rakennustöihin sopiva malli, jossa harjapään toinen sorkka oli ulkoreunastaan pidennetty piikiksi. Piikkiä käytettiin esimerkiksi lautarakenteiden purkamiseen, toisaalta se toimi myös vasaran "ripustuskoukkuna". Kuvien perusteella kyseisissä vanhoissa vasaroissa harjapäässä, jossa piikki on, olisi myös ura. Lähettämäsi kuvan vasara piikki näyttää kuluneelta tai tavanomaista lyhyemmältä. Finna tietokannan mukaan vasaroita olisi käytetty 1940-1950-luvulla. Kantapuu museotietokannan mukaan Billnäs Bruks valmisti sorkkavasaraa ainakin 1930-luvulta lähtien. Tokihan vasaralle saattaa edelleen löytyä käyttö, jos sellaisen sattuu omistamaan.
Olisiko lukijoillamme lisätietoja?
- Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi
Meillä kotona 1940-50-luvuilla tämän mallisia vasaroita oli kolmin kappalein. Sen verran oli kirvesmiehen ammattia harjoittavia miespuolisia perheenjäseniä. Ei niissä vasaroissa yhdessäkään kysyjän osoittamassa kohdassa mitään uraa ollut. Oli vain sorkkapään toiseen puolikkaaseen oli muotoiltu vahvike piikille, joka joskus joutui aika kovillekin. Esimerkiksi silloin, kun hirsikehikkoa tehdessä tarvittiin siirrossa hienosäätöä.
- Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi
Moi! Sillä haaralla voi poistaa nauloja työntämällä sen naulan kannan alle ja vääntämällä. Muuten, vielä 60-luvulla koulupoikana raksalla ollessani duunissa laudoista poistettiin naulat ttuollaisella työkalulla ja rapsittiin betonit pois ja laudat saatiin uudelleen käyttöön.
- Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi