Miksi vanhainkodeista lähteneitä asiakkaita kutsutaan karanneiksi?

Miksi vanhainkodeista lähteneitä asiakkaita kutsutaan karanneiksi?

Eikö valtaosa vanhainkotien asiakkaista ole kuitenkin ihan täysvaltaisia päättämään omista tulemisistaan ja menemisistään?

Vastaus

Elokuun alkupuolella useat mediat kertoivat kahden saksalaisen ikämiehen poistuneen vanhainkodista omin päin. Kaksikko matkasi Wackenin metallimusiikkifestivaaleille, josta poliisi heidät löysi. Uutisotsikoissa käytettiin yleisesti ilmausta "karkasivat". Mahtoiko tämä tapaus kirvoittaa kysymyksen? Karkaaminen tässä tapauksessa taisi enemmäkin viitata siihen, että miehet lähtivät teilleen ilmoittamatta henkilökunnalle mitään.

Vanhainkodissa tarjotaan hoitopalveluita sellaisille vanhuksille, jotka eivät selviydy kotona. Tiettyyn kodinomaisuuteen pyritään, mutta kyseessä on silti laitos ja hoitajat ovat pitkälti vastuussa vanhuksista omaisille. Uutisissa ei mainittu, oliko Saksan tapauksessa etsityillä miehillä vakavia sairauksia, mutta henkilökunta huolestui tilanteessa ja ilmoitti asiasta viranomaisille. 

Kun omassa kodissa pärjääminen vaikeutuu ikääntyneiden asumisvaihtoehtoja ovat lisäksi palvelutalot, ns. senioritalot ja hoivakodit. Joissakin palvelutaloissa henkilökuntaa on paikalla vain päiväsaikaan, mutta yleensä asukkaiden edellyttämä hoiva vaatii myös jonkin verran kontrollia. Pitempiaikainen poistuminen on parasta sopia henkilökunnan kanssa. Usein omaiset tai ystävät ovat apuna, kun laitoksessa asuva vanhus lähtee esim. kyläilemään.  

 

Kommentit (0)

Vastauksesi