Miksi Vaasassa on Neekerikylä-niminen katu?

Miksi Vaasassa on Neekerikylä-niminen katu?

Vaasassa on Neekerikylä. Miten se on mahdollista? Eikös n-sana ole kielletty. Jopa viattoman lakupötkön nimi piti muuttaa, kun n-sanan kammoksunta meni överiksi vähän aikaa sitten.

2 vastausta

Vaasan Neekerikylä-nimi juontaa juurensa 1940-luvulle, jolloin Strömberg rakennutti Vaasaan sekä tuotantorakennuksia että asuinrakennuksia työntekijöille. Asemakaavan alueelle laati arkkitehti Alvar Aalto. "Vuonna 1945 Strömberg osti asuntorakentamista varten 32,5 hehtaarin alueen tehtaan läheisyydestä. Alvar Aallon toimiston suunnittelemana alueelle valmistui 1946 yhteensä 12 puurakenteista kaksikerroksista rivitaloa, joissa kussakin oli kahdeksan huoneistoa ... Asuinaluetta kutsuttiin Neekerikyläksi Aallon puutaloille valitseman tumman värityksen vuoksi. Talot on myöhemmin maalattu vaaleiksi." (Museovirasto)

Alueen nimeksi tuli sittemmin virallisesti Aaltopuisto, mutta siellä on todellakin edelleen katu nimeltään Neekerikylä. Alueen asukasyhdistys on jo pari vuotta sitten tehnyt aloitteen nimen muuttamisesta, mutta vasta nyt Vaasan kaavoitusosasto on ryhtynyt viemään asiaa eteenpäin.

Kysymyksesi on aiheellinen ja on erikoista, että tällainen kadunnimi on edelleen hengissä. Suomessakin sivistys on edennyt niin pitkälle, että neekeri-sana mielletään yleisesti poliittisesti epäkorrektiksi ja rasistiseksi ilmaukseksi, vaikka aina löytyy niitä, jotka puolustavat 'vilpittömästi' kyseisen sanan neutraaliutta. Kielitoimiston sanakirjan päätoimittaja Eija-Riitta Grönros on huomauttanut useissa eri yhteyksissä, että neekeri-sanaa ei tulisi käyttää enää missään yhteydessä, koska se on yksinkertaisesti loukkaava ja halventava ilmaus. Ei edes ikä ole peruste sanan käytölle:

– Se täytyy vain oppia. Sanat eivät ole vain sanoja, niihin voi liittyä tiettyjä sävyjä, ja ne kantavat käyttöhistoriaansa mukanaan. Sanalla voi olla halventava tai loukkaava vaikutus, vaikka itse ajattelisi, että sana on neutraali. Maailma muuttuu ja sanat sen mukana, Grönros sanoo. (http://www.studio55.fi/irtiarjesta/article/miksi-n-sanasta-tuli-paha-ja-kielletty--asiantuntija-kertoo-/136286)

Monet yritykset ovat jo aikaa sitten muuttaneet vanhat neekeri-aiheiset tuotenimikkeet ja -kuvat neutraaleiksi. Lakupötköt tai pusut eivät ole niin viattomia kuin pinnalta näyttää. Ne kantavat kääreissään ja nimissään stereotypioita ja vahvistavat loukkaavia mielikuvia. Monia maahanmuuttajataustaisia ihmisiä, erityisesti lapsia, on kiusattu julmasti vanhojen neekeri-vitsien, lorujen, laulunsanojen ym. kuvaston perusteella.

 

 

 

Kommentit (0)
15.10.201912:14
20111
28

Kirjastonhoitajan vastatessa kysymykseen kadunnimi oli "edelleen hengissä", mutta niin henkitoreissa että vuolas paheksunta oli jo hieman myöhässä.

Yle.fi-uutiset 3.9.2013:
Vaasan kaupunginhallituksen suunnittelujaosto saa päätettäväkseen nimenmuutokset. Neekerikylä-tiennimi aiotaan muuttaa Aaltopuistoksi - -.

Yle.fi-uutiset 4.9.2013 (sama päiväys kuin kirjaston vastauksessa):
Neekerikylä historiaan. - - kaupunginhallituksen suunnittelujaosto päätti kadun nimen muuttamisesta.

Kirjaston Neekerikylä-vastauksen mukaan Kotuksen julkaiseman Kielitoimiston sanakirjan päätoimittaja on huomauttanut useissa yhteyksissä, että loukkaavaa neekeri-sanaa ei tulisi käyttää missään yhteydessä.
Syyskuussa 2019 uutisoitiin, että Maanmittauslaitos on hylännyt maanomistajan ehdotuksen pohjoiskarjalaisen Neekerisaaren nimen muuttamisesta - perusteluna, että Maanmittauslaitos ei ollut saanut muutokselle Kotimaisten kielten keskuksen Kotuksen hyväksyntää.
Omilla sivuillaan Kotus selittää (26.9.2019): Perinnäiset paikannimet ovat aikansa tuotoksia, jotka sisältävät kaikenlaista kielellistä ainesta - - halventaviin nimiin. Olennainen kysymys on, voidaanko korrektin kielenkäytön vaatimus ulottaa myös perinnäisiin paikannimiin.
Omistajayhteisön historiikin mukaan Neekerisaari-nimi on vuodelta 1934, siis luonnonpaikan nimeksi melko uusi, ja kartassa se on nähty vasta vuonna 1974.
Kotus huomauttaa, että se ei päätä luonnonpaikkojen nimistä; Maanmittauslaitos vain tarkistuttaa karttojen nimistön Kotuksessa. Neekerisaari-nimestä Kotus ei ole saanut virallista tarkistuspyyntöä, siitä on vain "tiedusteltu neuvonnasta".

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi