Miksi uuden ministerin pitää vannoa virkavala pitämällä kahta sormea avatulla raamatulla?

Miksi uuden ministerin pitää vannoa virkavala pitämällä kahta sormea avatulla raamatulla?

Miksi aina, siis ehdottomasti AINA kun joku korotetaan ministerin virkaan, hänen pitää vannoa virkavalansa pitämällä kahta sormea avatun ikivanhan juutalaisen satukirjan, raamatun, lehdillä? Eikö kukaan ministeriksi korotettava uskalla tunnustaa olevansa uskonnoton? Entä eikö kukaan voi tai uskalla sanoa, että uskoo enemmän meidän omaan satuumme, Kalevalaan ja pyydä sitä sormiensa alle valaa vannoakseen? "Raamattu"-sanahan tarkoittaa vain kirjoituksia, kreikaksi grammata ja viron kielessä kirja kuin kirja on raamat, sen toteaa kun kulkee ohi kirjakaupan, jonka ovessa lukee Raamatukauplus. Mistä siis on tullut tapa vai olisiko peräti laki, että jumalattomankin ministerin on vannottava noudattavansa Suomen lakia pitäen kahta - ja miksi juuri kahta? - sormea juutalaisen satukirjan lehdillä? Ovatko vielä ne lehdetkin jotenkin valittuja ja kenties peräti siunattuja tähän tarkoitukseen? Tuo koohotus ihmetyttää uskonnotonta.

Vastaus

 

Virkavalan kaava kieltämättä särähtää korvaan 2000-luvun Suomessa. Tiettyjen valtiollisten tehtävien vastaanottajat vannovat kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän jumalan edessä toimia oikeudenmukaisesti.

Kaikkivaltiaan nimeen vannominen ei uskonnonvapauden nimissä ole kuitenkaan enää pakollista, vaan rehellisyys voidaan vannoa myös omantunnon ja kunnian kautta. Nykyisen hallituksen ministereistä Timo Soini ja Jari Lindström eivät vannoneet sormet Raamatulla vaan antoivat virkavakuutuksen.

Vuoden 2017 alussa raamatut poistuivat oikeussaleista, eivätkä todistajat enää vanno jumalan nimeen, vaan heiltä pyydetään vakuutus puhua totta.

Etu- ja keskisormen käyttö vannottaessa on germaanista perua (Schwurhand).

Kommentit (0)

Vastauksesi