Miksi USA:ssa järjestetään ollenkaan kansanäänestys vaaleissa, jos enemmän ääniä saanut ei...

Miksi USA:ssa järjestetään ollenkaan kansanäänestys vaaleissa, jos enemmän ääniä saanut ei...

...kuitenkaan voita? Mikä sen kansanäänestyksen tarkoitus sitten on?

2 vastausta

On olemassa runsaasti erilaisia vaalitapoja. Vaalien voittajaksi voidaan valita yksinkertaisella ääntenenemmistöllä, kuten Suomen presidentinvaaleissa, jolloin enemmän ääniä saanut voittaa. Tai voidaan käyttää suhteellista vaalitapaa, kuten Suomen eduskuntavaaleissa, jolloin myös mm. ehdokkaan puolueen saamilla äänillä on merkitystä - tällöin vähemmän henkilökohtaisia ääniä saanut voi ohittaa enemmän ääniä saaneen. Ja tässä on vain kaksi esimerkkiä moninaisesta vaalitapojen kirjosta.

Yhdysvaltain presindentinvaaleissa äänestäjät valitsevat valitsijamiehet, jotka varsinaisesti valitsevat presidentin. Koska pääsääntöisesti on käytössä tapa, jossa enemmän (tai eniten) ääniä saanut saa taakseen kaikki osavaltion valitsijamiehet, on mahdollista, että vähemmän ääniä saanut saa enemmän valitsijamiehiä. Eli oletetaan, että meillä on osavaltio A, jossa on miljoona äänestäjää ja 10 valitsijamiestä, sekä osavaltio B, jossa on 1,1 miljoonaa äänestäjää ja 11 valitsijamiestä. Jos ehdokas X saa osavaltiossa A kaikki äänet ja siten 10 valitsijamiestä, mutta osavaltiossa B 549 000 ääntä eikä siten yhtään valitsijamiestä, hän saa yhteensä 1 549 000 ääntä ja 10 valitsijamiestä. Vastaehdokas Y saisi silloin yhteensä 551 000 ääntä, mutta 11 valitsijamiestä eli selkeästi vähemmän ääniä, mutta enemmän valitsijamiehiä - ja hänet valittaisiin presidentiksi. Ei kovin helppotajuista, mutta sellaista demokratia on - diktatuureissa nämä asiat ovat paljon selkeämpiä.

Kommentit (0)
15.12.201622:36
53254
41

USA:ta perustettaessa "maan isät" halusivat, että harvaanasutut syrjäseudutkin saavat äänensä (toiveensa) kuuluviin eivätkä tiheäänasutetut suurkaupungit sanele koko maan kehitystä. Sen vuoksi syrjäseuduilla vähemmillä äänillä saa enemmän valitsijamiehiä kuin tiheään asutuilla seuduilla. Samalla he kirjoittivat perustuslakiin, että tämän järjestelmän muuttamiseen tarvitaan 3/4-osan enemmistö ja koska pienet osavaltiot eivät halua luopua nykyisestä vallastaan, on varsin epätodennäköistä, että järjestelmää muutettaisiin "demokraattisemmaksi".

 

Kommentit (0)

Vastauksesi