Miksi USAlaiset osaa hyvin ilmansuunnat?

Miksi USAlaiset osaa hyvin ilmansuunnat?

USAssa (ainakin poliisit - ja television mukaan) ihmiset tuntuvat olevan tosi hyvin perillä ilmansuunnista. Minkä tahansa marketin pihalla osataan sanoa että "olen nyt eteläpuolella, siirryn koiliseen." Itse en edes tiedä, missä ilmansuunnassa keskusta on omalta pihaltani, saatikka sitten antaa ajo-ohjeita ilmansuunnittain. Johtuneeko tämä USAn kadunnimijärjestelmästä, tai pikemminkin kaupunkinosien nimeämisestä (tai esim. Upper Town, Down town) vai onko heillä vain meikeläistä parempi suuntavaisto?

2 vastausta

Kyse ei ole paremmasta suuntavaistosta, vaan kadunnimijärjestelmästä. New Yorkissa itä-länsi -suunnassa kulkevat kadut 'streetit' on pääosin nimetty numeroin esim. 5th street, jne. Pohjois-etelä -suunnassa kulkevilla kaduilla 'avenueilla' on taas sanoista johdetut nimet. New Yorkissa on siis suhteellisen helppo ilmaista sijaintinsa käyttämällä ilmansuuntia ja kadunnimiä hyväkseen.

On kuitenkin myös niin, että tv-sarjoissa ja elokuvissa ilmansuuntia käytetään dramatiikan kannalta nopeuttamaan poliisien välistä vuoropuhelua. On eri asia sanoa, että rosvo hurjastelee 5th streetiä itää kohti kuin luotella pitkä rimpsu osoitteita.

Kommentit (0)
12.07.201313:45
58781
77

Vaikuttaisiko myös se että lähes kaikki kaupungit (muutkin kuin NYC) ovat asemakaavaltaan Etelä-Pohjoinen, Itä-Länsi kaduista muodostuneita, joten ilmansuuntiin ikäänkuin kasvaa, ainakin pitempään asunut, siellä syntynyt? Ja kun väli-ilmansuunnat ovat "helpompia" kuin meillä, niin nekin tulevat luonnostaan, eikä tarvitse joka kerta käydä läpi koko rimpsua niinkuin ainakin minun (suomenkielessä).

Voi olla myös että heidän koulujärjestelmässään ilmansuunnat ovat tärkeämpi oppiaihe kuin meillä, joten joka lapsi osaa ilmansuunnat yhtä hyvin kuin me saksankielen prepositiolistat... (an auf hinter in...)

Kommentit (0)

Vastauksesi