Miksi uloste on ruskeaa?

Miksi uloste on ruskeaa?

Vastaus

Tätä on kysytty meiltä aikaisemminkin. Arkistosta voi hakea muita vastauksia aiheeseen esim. hakusanoilla "kakka ruskeaa". Alla kooste vastauksista.

Uloste on ne ruuantähteet, joita suolisto ei ole pystynyt sulattamaan. Ruskea väri johtuu sapen aineesta nimeltä bilirubiini. Väri voi vaihdella myös riippuen siitä mitä olemme syöneet (esim. mustikka, lakritsi jne.) jolloin tumma, lähes musta väri johtuu ravinnosta. Uloste värjäytyy ihmisen suolistossa eli ruuansulatuselimistössä. Uloste koostuu pääasiassa sulamattomasta ruokamassasta, solujätteistä, bakteereista ja vedestä.

Ulosteen väri antaa myös lääketieteellisesti tärkeitä viitteitä. Vaalean ruskea ja ruskea ovat normaaleja värejä; keltainen ja vihreä viittaavat ripuliin tai antibioottien aiheuttamaan bakteerikatoon; musta viittaa yleensä verenvuotoihin suoliston alkupäässä; kellanruskea ja harmaa väri viittaavat sappitietukokseen tai haimainsuffisienssiin tai selvään rasvaripuliin; punainen viittaa verenvuotoihin ruuansulatuskanavan loppupäässä.”

Lähteet:
Koskelan sairaalan sairaanhoitaja
Naomi Craft: Ihme nimeltä ihminen, Tammi, 2001
http://www.helmet.fi/record=b1205880~S9*fin
http://www.mdd.fi/Artikkelit_tekstit/ruuansulatuselimiston_toiminta.html
http://www.mdd.fi/Pages/lisa_cdsa.html
http://fi.wikipedia.org/wiki/Bilirubiini

Kommentit (0)

Vastauksesi