Miksi tuoreiden mustikoiden syönti kouristaa vatsaa mutta pakastettujen...

Miksi tuoreiden mustikoiden syönti kouristaa vatsaa mutta pakastettujen...

Miksi tuoreiden mustikoiden syönti kouristaa vatsaa mutta pakastettujen mustikoiden syönti ei? Mitä aineita mustikoista "kuolee" pakastettaessa?

Vastaus

Pakastuksen vaikutuksesta marjoihin ja vihanneksiin ei löydy yhtenäistä tietoa. Mutta yleinen ja tutkittu tosiasia on, että pakastaminen ja kuivaaminen ovat ravintoaineiden silymisen kannalta hyviä säilömismenetelmiä.

Mustikan marjoissa on vain vähän hedelmähappoja, mistä syystä niiden säilyvyys on huono, ja ne on säilöttävä nopeasti.

Joidenkin käsitysten mukaan pakastin tuhoaa mustikasta vitamiinien lisäksi entsyymejä ja mikrobistoa marjojen pinnoilta. Lisäksi esimerkiksi myrtisiini (eräs flavonoidi) tuhoutuu täysin. Vitamiinit alkavat tuhoutua jo 15 minuutin päästä keruusta varsikin C- ja B- vitamiinit.

http://www.luomumarjat.fi/ruusunmarja.ppt
http://www.terve.com/hyvinvointi/terveteema/marjat#Mustikka
http://elavaravinto.atfreeforum.com/post239.html

Kommentit (0)

Vastauksesi