Miksi torstai on hernekeittopäivä?

Miksi torstai on hernekeittopäivä?

2 vastausta

Tätä on kysytty meiltä aiemminkin. Ohessa vastaus arkistostamme:

Hernekeittoa on syöty Suomessa keskiajalta lähtien. Filosofian tohtori Merja Sillanpää on kartoittanut hernekeiton alkuperän Pohjois-Saksaan. Suomeen ruoka tuli Ruotsin kautta:

”Mämmin ja hernekeiton historia kietoutuu läheisesti kristinuskon saapumiseen Suomeen. Mämmiä syötiin pitkäperjantaina, koska silloin ei saanut tehdä tulta edes ruoanvalmistusta varten. Torstaista taas tuli hernekeittopäivä, koska tuhti ruoka torstaisin auttoi katolisia selviämään perjantaisin pidettävän paastopäivän yli”.

http://www.aamulehti.fi/talvi/a/200...0304.shtml

Hesarin Kirstiltäkin asiaa on kysytty (HS 10.7.1994), hän kertoo vielä tällaisen selityksen:
Hernekeiton ja torstaipäivän pyhästä yhteydestä on monta versiota. Yhden mukaan perinne on syntynyt Kustaa Vaasan aikana. Tuolloin - ja sen jälkeenkin - osa veroista maksettiin kruunulle luonnontuotteina, kuten voina, herneinä ja vesilinnunmunina. Koska kuivatut herneet säilyivät pisimpään, kuninkaan hovissakin kevät oli muiden herkkujen jo huvettua ainaista herneruokien, lähinnä siis hernerokan aikaa. Tämä sai kiivasluontoisen kuninkaan polttamaan päreensä tavan takaa. Jokakeväinen piina jatkui, kunnes hovi sai uuden ruokavarastonhoitajan. Hän keksi ongelmaan oivan ratkaisun: hernekeittoa syötäisiin kerran viikossa läpi vuoden. Kustaa Vaasa ihastui ehdotukseen ja määräsi saman tien hernekeittopäiväksi torstain. Siitä lähtien koko valtakunnassa syötiin hernekeittoa torstaisin."

Eräs asiakkaamme muisteli tosin, että 50-luvulta 70-luvulle asti hän söi työmaaruokaloissa hernekeittoa tiistaisin. Ehkäpä työpaikoilla ei ole haluttu hernekeittopäiväksi samaa päivää kuin kotona. Ainakin yhtenä tiistaina hernerokkaa syödään: laskiaistiistaina. Se tukee tuota paastoteoriaa, laskiainenhan tarkoittaa laskeutumista paaston aikaan.

http://igs.kirjastot.fi/fi-FI/iGS/kysymykset/kysymys.aspx?ID=f0f1355f-98...

Kommentit (0)
20.01.201614:25
17237
107

"Tiistai ja Kotikokki-hernekeittopäivä" oli televisiomainoksena joskus aikanaan :)

 

Maanantaitakin on joskus pidetty hernekeittopäivänä. Armeijan käyneet muistanevat tottakai torstain hernekeitto- ja pannaripäivänä.

 

Nykyisin lounasruokaloissakin on lähes sääntönä, että torstaisin on tarjolla hernekeittoa.

Kommentit (0)

Vastauksesi