Miksi tomaatti luetaan kuuluvaksi hedelmihin?

Miksi tomaatti luetaan kuuluvaksi hedelmihin?

2 vastausta

Kasvitieteellisessä mielessä tomaatti on hedelmä. Hedelmä on kasvin elin, joka kehittyy hedelmöittyneestä emistä. Hedelmä sisältää kasvin siemenet. Appelsiinin ohella hedelmäksi luetaan mm. mustikka, vadelma ja tietyt pähkinät.

Ruoanlaitossa hedelmät ja vihannekset erotellaan pitkälti sen mukaan, että käytetäänkö kasvia ensisijaisesti suolaisisten vai makeiden annosten valmistuksessa.

Tomaatti on siis tieteellisesti luokiteltuna hedelmä mutta ruoanlaitossa vihannes.

 

Kommentit (0)
26.01.201820:04
25094
36

Kasvitieteen emeritusprofessori Arne Rousi kirjoittaa jäljempänä mainitun kirjansa luvussa VIHANNESTEN TAPAISIA HEDELMIÄ, joihin hän lukee tomaatin, mm. seuraavaa:

"Tämän otsikon alla olevat kasvit ovat nimensä mukaisesti tyypillisten vihannesten ja hedelmäkasvien välimuotoja,  ja niitä voidaankin kutsua hedelmävihanneksiksi. Niistä käytetään hyväksi hedelmät joko kypsinä tai eräissä tapauksissa kesken kehitystään vihreinä. Useimmiten hedelmiä syödään vihannesten tavoin ja nimitetään tavallisessa kielenkäytössä vihanneksiksi."

[- -]

"Kaikki tässä  esitellyt kasvit muistuttavat muutenkin vihanneksia. Niitä kaikkia viljellään yksivuotisina kasveina, päinvastoin kuin hedelmäkasveja, jotka ovat monivuotisia, useimmat puita tai pensaita. Hedelmävihanneksia lisätään aina siemenestä, varsinaisia hedelmäkasveja useimmiten kasvullisesti.Useimmat hedelmäkasvit ovat itsesiittoisia kasveja, mikä varsinaisilla hedelmäkasveilla on poikkeuksellista."

 

Arne Rousi: Auringonkukasta viiniköynnökseen. Ravintokasvit. WSOY 1997. 

Kommentit (0)

Vastauksesi