Miksi tietokonepeleihin jää koukkuun?

Miksi tietokonepeleihin jää koukkuun?

Vastaus

Hieno kysymys! Olen itse pelannut tietokonepelejä 80-luvun alusta lähtien, ja jäänyt ns. koukkuun lukemattomiin erilaisiin peleihin. Itse koen pelin koukuttavuuden positiivisena, oikeastaan toivottavana ominaisuutena – sehän kertoo vain sen että peli on niin hyvin tehty ettei pelaamista malttaisi millään lopettaa. Vähän niin kuin hyvää kirjaakaan ei millään malttaisi laskea käsistään. Pelaaminen on hauskaa ja rentouttavaa ajanvietettä. Peleissä voi tehdä tai kokea sellaisia asioita mitä reaalimaailmassa ei ikinä pystyisi. Parhaimmat pelit saavat ajantajun katoamaan, ja peliin pystyy uppoutumaan niin että arjen huolet unohtuvat ainakin hetkeksi.

Kysymykseen on sinänsä vähän vaikea vastata tyhjentävästi, sillä erilaisia tietokonepelejä ja pelityyppejä on valtava määrä, ja kaikki voivat koukuttaa vähän eri tavoin. Toisessa ääripäässä ovat yksinkertaiset ja helposti opittavat pienpelit. Tetris on hyvä esimerkki. Siinähän on todella yksinkertainen idea: pelissä on tarkoitus ohjata ja käännellä erilaisia palikoita oikean muotoisiin koloihin, jotta saataisiin suora rivi. Simppelistä ideastaan huolimatta peli tarjoaa juuri sopivasti haastetta, ja pelaaminen on palkitsevaa lyhyelläkin pelillä. Oman ennätyksen rikkominen on vanhimpia peleihin liittyviä koukkuja, ja se toimii yhä. Tetriksen pelaaminen voi olla suorastaan hypnoottista puuhaa.

Toisessa ääripäässä taas ovat suurella rahalla tuotetut, todella monimutkaiset ja massiiviset verkkopelit, joiden pelaamiseen saatetaan käyttää satoja, jopa tuhansia tunteja. Tunnetuin esimerkki tällaisista peleistä on World of Warcraft (WoW) –verkkoroolipeli. WoW:issa pelaaja luo itselleen pelaajahahmon, jolla pääsee seikkailemaan valtavassa virtuaalimaailmassa muiden pelaajien kanssa. WoW:issa on todella paljon erilaisia koukkuja: oman hahmon kehittäminen, aarteiden kerääminen, pelimaailman tutkiminen, eeppinen tarina, loputtomasti haasteita ja tavoitteita. Peli ei koskaan pääty, vaan aina on jotain kivaa tekemistä ja tutkittavaa. Mutta ennen kaikkea WoW koukuttaa sosiaalisuudellaan.

Sosiaalisuus on keskeinen elementti tämän päivän peleissä. Peliin ei välttämättä mennä enää mukaan vain pelaamisen vuoksi, vaan sen fantasiamaailmassa tavataan kavereita ja vaihdetaan kuulumisia. Moniin verkossa pelattaviin peleihin on sisäänrakennettu ryhmäytymistä ja sosiaalista vuorovaikutusta tukevia toimintoja. Tehtäviä suoritetaan ryhmissä, ja pelaajat voivat muodostaa yhteisöjä (kiltoja), joiden jäseninä voi kokea hyväksyntää ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Lisäksi kavereiden kanssa toisia ihmisiä vastaan pelaaminen on äärimmäisen koukuttavaa.

Näiden kahden ääripään välissä on lukematon määrä erilaisia pelejä, jotka viehättävät pelaajia monista eri syistä. Lisäksi pelaajissakin on eroja. Yhä useammat ihmiset pelaavat pelejä: pelaaminen ei ole enää millään tapaa sidottu sukupuoleen, ikään tai koulutustaustaan. Pelaajien keski-ikä taitaa nykyään olla 35 vuotta. Ihmiset innostuvat erilaisista asioista, joten myös erilaisia syitä jäädä tietokonepeleihin koukkuun on lukematon määrä.

Kaikilla hyvillä eli koukuttavilla tietokonepeleillä on kuitenkin jotain yhteistä. Ensinnäkin pelissä on oltava sopivasti haastetta – ei liikaa eikä liian vähän. Haasteista selviäminen tuntuu hyvältä. ihmiset haluavat tuntea että ovat hyviä jossain. Erilaisista haasteista selviäminen voi olla esimerkiksi lapsille jopa voimaannuttava kokemus. Elävässä elämässä vastaavia onnistumisen elämyksiä ei välttämättä ole yhtä helppo saada.

Toiseksi pelaaminen on erittäin palkitsevaa: pelaaja saa välittömän palkinnon onnistumisestaan: mielihyvää, pisteitä, siirtymisen seuraavalle tasolle, tai kavereiden kanssa pelatessa vaikkapa ikätovereiden ihailua osakseen.

Hyviin peleihin liittyy myös immersio. Immersiolla tarkoitetaan voimakasta psykologista eläytymistä ja tunnetta siitä, että pelaaja sulautuu peliin ja uppoutuu virtuaaliseen lumemaailmaan. Tulee tunne että on pelissä sisällä eikä vain pelaa peliä. Voi unohtaa itsensä ja arkiset vastuut ja huolet.

Tämä oli tällainen pintaraapaisu aiheeseen. Mutta tärkein syy siihen että miksi tietokonepeleihin jää koukkuun on se, että pelit on pirullisen hyvin suunniteltu mahdollisimman koukuttaviksi. Pelibisneksessä liikkuu isot rahat: peliteollisuus on liikevaihdossa mitattuna ohittanut jo niin elokuvat kuin musiikinkin. Parhaimmilla peleillä voi tienata valtavia summia rahaa. Pelintekijät etsivätkin koko ajan uusia tapoja tehdä peleistä yhä kiinnostavampia ja houkuttelevampia, jotta niitä pelattaisiin pitempään, ja jotta ne tuottaisivat enemmän. Mutta minua se ei haittaa lainkaan: tehkää vaan lisää hyviä pelejä, joihin voi uppoutua! On niitä pahempiakin addiktioita olemassa.

Kuuntele: 
Kommentit (0)

Vastauksesi