Miksi television äänenvoimakkuus vaihtelee kovasti?

Miksi television äänenvoimakkuus vaihtelee kovasti?

Miksi television äänenvoimakkuus vaihtelee kovasti? AIna täytyy olla kapula kädessä säätönappulaa painelemassa? Onko mahdotonta saada tasaäänistä televisio-ohjelmaa??
kyselee kyllästynyt kaukkarin räpälääjä

Vastaus

Television äänenvoimakkuus vaihtelee siksi, että esimerkiksi mainosten ääniraita kompressoidaan / limitoidaan mahdollisimman kovan äänenvoimakkuuden saavuttamiseksi. Tämä tapahtuu nostamalla äänenvoimakkuutta ohjelmaa lähetettäessä ja rajoittamalla erityisellä laitteella (limitterillä) äänen huippukohtia ettei ääni säröydy.

Tästä syystä toiset tv-kanavat toistuvat kovempaa kuin toiset. Pohjimmiltaan ilmiössä on kyse paremmasta äänenlaadusta (mainosten ja musiikin yms. pitää toistua lujaa tv:n pienistä kaiuttimista) ja voiton tavoittelemisesta - kuinka saadaan mainokset ja tietyt ohjelmat soimaan kovempaa kuin toiset. Sama ilmiö toistuu myös äänilevyissä. Osa soi kovempaa ja osa hiljempaa.

Tietenkin tämä on raivostuttavaa mikäli katsoja on ensin katsellut ja kuunnellut esimerkiksi TV1:n Avara luonto - dokumenttia ja vaihtaa yht´äkkiä SUB -TV:n toimintaelokuvaan. Tällöin saattaa äänen voimakkuus muuttua hyvinkin dramaattisesti – heinäsirkkojen sirityksestä pommeihin ja ammuskeluun.

Ratkaisuksi ongelmaan toimii jonkinlainen automaattinen voimakkuudensäätö, joita on ollut esimerkiksi korvalappustereoissa. Tämäntyyppinen laite toimii edellä mainitun kompressorin/limitterin tavoin hilliten äänen voimakkuuseroja. Joistakin televisioista tämä ominaisuus jo löytyykin. Kannattaa kysellä asiaa alan liikkeistä kun olet seuraavan kerran televisio-ostoksilla.

Toinen vaihtoehto on kytkeä tv:n ääni tietokoneeseen, johon on asennettu esimerkiksi Auto Volume Control-niminen ohjelmisto ja kuunnella tv:tä tietokoneeseen kytketyistä kaiuttimista.

Tietysti voi aina painaa tv:n myksitysnappulaa kun esimerkiksi mainoskatko alkaa. Täten välttyy sekä liian kovalta äänenpaineelta että mainosten aivopesulta.

Linkkejä

Kompressoinnista ja limitoinnista :

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kompressointi

http://staff.cs.utu.fi/~jounsmed/dap02/pdf/2aanenkasittely0304.pdf

Auto Volume Control – ohjelma :

http://www.research-lab.com/volumecontrolread.htm

Kommentit (0)

Vastauksesi