Miksi tekee mieli lisää hyvää?

Miksi tekee mieli lisää hyvää?

Miksi tekee mieli lisää hyvää? Esimerkiksi, kun syö piparkakun, helposti haluaa sen jälkeen ottaa toisen. Mitä aivoissa tapahtuu? Kuinka pian mielihalu häviää, jos siitä tietoisesti ei välitä?

Vastaus

Mieltymys makeaan on kaikille ihmisille luontainen, koska makea äidinmaito on jokaisen ihmisen ensimmäinen ja perustavaa laatua oleva makukokemus. Makeanhimo yhdistetään usein myös aivojen puutostiloihin. Makean ja rasvaisen yhdistelmä vetoaa aivoihin, koska aivot käyttävät aina sellaista energialähteen muotoa, joka on nopeammin muunnettavissa glukoosiksi. Rasvan antama energia tulee myös nopeasti aivojen käyttöön ja vaikuttaa siten mielihyväkeskukseen.

Makea lisää serotoniinin tuotantoa, ja serotoniinin vajaus ilmenee apatiana, väsymyksenä ja masennuksena. Tämä selittää sen arkikokemuksen, että suklaa piristää! Runsaasti tärkkelystä sisältävä ateria nostaa nopeasti veren sokeria ja tiputtaa sen jälleen pohjalukemiin, jolloin nälän tunne ja makean himo uusiutuvat. Ratkaisuna on monipuolisen, ravintorikkaan, proteiini- ja kuitupitoisen ravinnon nauttiminen säännöllisin väliajoin.

Puhutaan myös tunnesyömisestä, jolloin esimerkiksi suklaalla torjutaan elämän pettymyksiä, yksinäisyyttä ja ikävää. Asiantuntijat tarjoavat ratkaisuiksi terveellistä ruokavaliota ja tyytyväisyyttä lisääviä toimintoja, esim. seuran etsimistä suklaalla mässäilyn asemasta.

Jos herkuttelu on aiemmin parantanut huonoa oloa, kasvaa kiusaus turvautua samaan konstiin myös jatkossa. Herkuttelua voi yrittää vähentää myös nauttimalla makeaa hitaammin, jolloin tyydytystä ilmentävä viesti välittyy aivoihin nopeammin. Täsmällistä vastausta siihen, miten pian mielihalu häviää, jos sitä ei tyydytetä, on mahdoton antaa. Jos nälkä on tyydytetty, mielenkiintoa voi tietysti yrittää suunnata muihin asioihin, jolloin aivot mahdollisesti "unohtavat" käskyn syödä makeaa, koska ne työskentelevät muiden tehtävien kimpussa.

Onnellisen ihmisen aivot pulppuavat endorfiinia, elimistön "onnen hormonia" kun taas sokeririippuvaisten ihmisten aivojen endorfiinitaso on usein matala. Pika-apu löytyy sokeriruoista. Sokerille yliherkkien ihmisten mahanesterauhanen toimii ylikierroksilla, jolloin verensokeri heittelehtii entistä enemmän, ja lisämunuaiset alkavat tuottaa kortisolia. Liian suuri kortisolimäärä aiheuttaa glukoosivajausta aivosoluissa, jolloin kiusaus turvautua makeaan kasvaa jälleen.

Liikunta lisää elimistön endorfiinin tuotantoa ja nopeuttaa aineenvaihduntaa, joten sen osuus makeanhimon torjunnassa on myös tärkeä.

Lähteitä: http://ilonpisara.blogspot.com/2009/10/hallitsemattomat-himot.html

http://www.jade-lehti.fi/sydamen-asialla/kun-ruokaan-tulee-himo

http://www.varputavi.com/pdf/irtisokerista.pdf

http://kalorilaskuri.fi/foorumi/ravinto/syomisesta-ja-ravinnosta/1/.

Lisää tietoa aiheesta löydät Helmet-verkkokirjastosta esim. hakusanalla "ravitsemus":
http://www.helmet.fi/search*fin/X?SEARCH=ravitsemus&searchscope=9&m=1&l=...

Kommentit (0)

Vastauksesi