Miksi syke nousee saunassa?

Miksi syke nousee saunassa?

Miksi syke nousee saunassa? Liian kauan saunottua itseäni ainakin alkaa tavallaan ahdistamaan, vaikka kuuma ei olisikaan, ja saunasta poistuttua olo on kuin marathonin jälkeen, syke on aika korkea ja vointi on uupunut hetken aikaa. Olen huomannut, etten kestä saunassa kovin kauaa verrattuna ystäviini. Löylyjä kyllä kestän koviakin, mutta jotenkin tulee tuo kummallinen ahdistus jonkun ajan kuluttua.

Vastaus

Hei!

Saunassa elimistömme joutuu taistelemaan kuumuuden aiheuttamaa keinotekoista kuumetta vastaan. Samalla kehon lämpötila ja pulssi nousevat. Ihmisen lämmönsäätelyjärjestelmä on todella tehokas. Vaikka ihon lämpötila voi saunassa nousta 42 asteeseen, säilyy sisäelinten lämpötila normaalina.

Suomen Saunaseuran verkkosivuilla on artikkeli saunan terveysvaikutuksista. Sykkeen noususta saunassa teksti kertoo seuraavaa:

"Sydämen syketiheyden lisääntyminen on kompensaatio verisuoniston tilavuuden kasvulle. Sillä jos verisuonten tilavuus kasvaisi eikä mitään muuta tapahtuisi, niin verenpaine laskisi niin paljon, ettemme tulisi toimeen."

Verenpaine laskee saunassa. Jos verenpaine pääsee liian alas, voi se aiheuttaa huimausta, heikotusta ja päänsärkyä.

Saunominen on hyvä tapa rentoutua. Terveelle ihmiselle saunominen onkin vain hyväksi. Sauna rasittaa verenkiertoelimiä yhtä paljon kuin reipas kävely.

Kaikille sauna ei kuitenkaan sovi. Jos kärsit esimerkiksi verenpainetaudista tai sydäntuntemuksista, ei kova saunominen ole suositeltavaa.

Lähteet:
http://www.sauna.fi/118.html
http://www.kuntolehti.com/main.php?id=138
http://fi.wikipedia.org/wiki/Sauna

Kommentit (0)

Vastauksesi