Miksi Suomi on muilla kielillä Finland? Kumpi on vanhempi nimitys? Miten ne ovat syntyneet?

Miksi Suomi on muilla kielillä Finland? Kumpi on vanhempi nimitys? Miten ne ovat syntyneet?

4 vastausta

Finland tulee latinan kielen sanoista ´Finis terrae´, Maan ääri. Se on välittynyt skandinaavisten kielten kautta muotoon Finland. Suomi-sana esiintyy vanhassa kansanrunoudessakin, mutta se se lienee vakiintunut heimonnimien sijasta (karjalaiset, hämäläiset jne) kansallista kokonaisuutta merkitsemään sodissa Venäjää vastaan ja viimeistään Mikael Agricolan ´ABC-kirian´ myötä myötä (1543), jossa puhutaan ´somen kielestä´.

Kommentit (0)
17.02.201520:59
1867
73

Miksi vastaaja kerta toisensa jälkeen levittää tuota löpinää. Niin Suomi- kuin Finland-nimenkään alkuperästä ei ole varmuutta. Jopa Wikipedia tietää kertoa tämän, mutta kirjaston vastaaja levittää omaa mutuaan faktana.

Ja voisitko jo saada tuon tekstiasettelusi kuntoon.

Kommentit (0)
17.02.201521:17
24064
66

Koska Helsingin kaupunginkirjaston vastaaja kerrasta toiseen jatkaa aivan tuulesta temmattua finis terrae -tarinointiaan, kehotan kysyjää hankkimaan käsiinsä vaikkapa Karttakeskuksen ja Kotimaisten kielten (tutkimus)keskuksen vuonna 2007 julkaiseman Suomalaisen paikannimikirjan. Sieltä löytyy dosentti Per Slotten pitkähkö artikkeli Finland-nimen arvelluista etymologisista juurista sekä emeritusprofessori Aimo Hakasen vastaavanluonteinen selvitys Suomi-nimen oletetusta alkuperästä.

Olen muistaakseni jo ainakin kerran varhemmin esittänyt puheenalaisista artikkeleista tällä foorumilla tiivistelmän mutta en sitä rupea enää tekemään, koska mainitsemieni asiantuntijoiden selitykset eivät tälle kirjaston maisterisihmiselle tunnu alkuunkaan kelpaavan.

Kommentit (0)

Vastauksesi