Miksi Suomessa poltetaan itsenäisyyspäivänä kahta kynttilää klo 18-20...

Miksi Suomessa poltetaan itsenäisyyspäivänä kahta kynttilää klo 18-20...

Miksi Suomessa poltetaan itsenäisyyspäivänä kahta kynttilää klo 18-20 ikkunalla? Entä pitääkö paikkaansa, että kommunistit eivät polttaneet ainakaan -70-luvulla kynttilöitä?

Vastaus

Itsenäisyyspäivän kynttilöistä on kysytty usein. Vastaukset löytyvät arkistostamme osoitteesta http://igs.kirjastot.fi/iGS/kysymykset/haku.aspx hakusanoilla kaksi kynttilää. (Hakusana itsenäisyyspäivä antaa kynttilöiden lisäksi paljon muuta.)

Turun Sanomien artikkeli tiivistää tiedot hyvin: "Miksi itsenäisyyspäivänä ikkunalla kaksi kynttilää?" http://www.turunsanomat.fi/extra/?ts=1,3:1010:0:0,4:10:0:1:2005-12-17,10... (vieritä sivua!). Artikkeli mainitsee myös sen, että missä paloi kaksi kynttilää, siellä oli turvallinen etappitalo jääkäriksi värväytyneille. Yhdessä arkistomme vastauksista on lukijalta tullut linkki aihetta käsittelevään kirjoitukseen. Otetaan linkki tähän: http://www.guns.connect.fi/gow/petepai5.html. (Kaksi kynttilää löytyy sivua vierittämällä.) Tämä tieto esiintyy siellä täällä kirjallisuudessakin.

Kommunistit eivät ole olleet yksimielisiä kaikesta, eivät itsenäisyyspäivän vietostakaan. Ainakin sodan käyneet miehet ovat aatteestaan huolimatta suhtautuneet myönteisesti siihen, että vaimo sytyttää kynttilät ikkunalle - naisethan koristeluista huolehtivat.

Eräs suku on nyt viisikymppisen jäsenensä sanoin "vakaumuksellisia punaisia", vuoden 1918 tapahtumista kuuluisan paikkakunnan kärsimään joutuneita. Talvi- ja jatkosotaan miehet lähtivät siinä kuin suojeluskuntalaisetkin. Näihin asti itsenäisyyskynttilät ovat palaneet kaikkien ikkunoilla. Vasta suvun nuorin polvi näkyy vieraantuneen tästä ja monesta muustakin juhlaperinteestä. (Samoin kuin kommunismista.) Olen kuunnellut keskusteluja ja tullut siihen tulokseen, että nämä maalaismiehet ovat kautta vuosikymmenien halunneet kommunistista Suomea, mutta sen on pitänyt olla itsenäinen Suomi.

Oma sukupolveni eli 1970-luvun opiskelijat ja myös perheellistyvät kolmikymppiset eivät juuri itsenäisyyspäivän kynttilöitä sytytelleet. Osalla se johtui vasemmistolaisuuden korostamisesta, mutta kulttuuriin kuului silloin kaiken "vanhanaikaisen" torjunta. Tämä koski vaihtelevassa määrin myös iäkkäämpää väkeä. Varsinkin kaupunkiin muutto karisti monia perinteitä. Jos kaksi-kolmikymppinen sytytti kynttilät, se viittasi ainakin kodin perinnön poikkeukselliseen arvostamiseen ja osalla tietysti oikeistolaiseen puoluekantaan.

Verkkokeskustelu, jossa mainitaan kommunistien tavasta olla polttamatta kynttilöitä itsenäisyyspäivänä: http://keskustelu.plaza.fi/ajassa/keskustelu/t1659858.

Eri paikkakunnilla muistan törmänneeni myös siihen ajatukseen, että punertava valaistu pahvitähti ikkunassa olisi tarkoittanut talonväen olevan kommunisteja.

Kommentit (0)

Vastauksesi