Miksi Suomessa juhlitaan aattoja?

Miksi Suomessa juhlitaan aattoja?

Jouluaatto, juhannusaatto vappuaatto, uuden vuodenaatto, miksi meilläjuhlitaan niinä päivinä miks ei joulupäivänä, juhannuspäivänä, vappupäivänä, uudenvuodenpäivänä? Tai mehän taidetaan juhlia sekä että. Entäpä muu maailma - juhlitaanko muuallakin jo aattoina

2 vastausta

Helsingin Sanomien Siskolta kysyttiin tätä samaa joitakin vuosia sitten. Aattojen juhliminen ei suinkaan ole suomalainen erikoisuus; esimerkiksi jouluaatto on monissa Euroopan maissa se päivä, jolloin lahjat jaetaan ja juhlaillallinen nautitaan, totesi Sisko. Aattoon painottuminen selittyisi osin sillä, että niin monet vuoden kulkuun liittyvät isot juhlat ovat kristillisiä kirkkopyhiä. Niihin taas on usein liittynyt paasto, joko sen alkaminen tai päättyminen. Se on antanut syytä herkutteluun. Aattojuhlallisuudet tapaavat liittyä myös yleensä juhliin, joissa on yöhön liittyviä uskomuksia ja perinteitä. Vappua edeltävään yöhön on kuulunut pahojen henkien karkotusta ja kokkojen sytyttelyä. Vuosikin vaihtuu keskiyöllä, siksi juhlinta aloitetaan illalla. Kristillisen perinteen mukaan Jeesus syntyi yöllä ja sekin selittää jouluaaton juhlistamista.

Pyhäinpäivän ja halloweenin Sisko ottaa erikseen. Monissa maissa pyhäinpäivää vietetään 1.11., mutta Suomessa päivä on lokakuun viimeisen päivän ja 6.11. väliin sijoittuva lauantai. Amerikkalaiset puolestaan juhlivat halloweenia (all hallows' eve) pyhäinpäivän aattona. Kun halloween on tullut Suomeenkin – ja sitä harrastetaan erityisesti kouluissa, joissa kouluviikko ohjaa kalenteria – päivämäärät ja perinteet alkavat olla suloisesti sekaisin.

Kommentit (0)
14.06.201817:32
27055
39

Itse olen kirkollisten juhlapyhien aaton osalta joskus lukenut seuraavankaltaisen selityksen:

Kirkollinen vuorokausi ei vaihdu kalenterivuorokauden tapaan klo 24.00 vaan klo 18.00. Esim. Suomen yleisradiossa on vuosikymmenet kuulutettu lauantai-iltaisin klo 18.00: "Ehtookellot julistavat pyhän alkaneeksi." Näin ollen esim. joulu kirkollisena pyhäpäivänä jakautuu ajallisesti sekä jouluaaton että joulupäivän kesken.

Kommentit (0)

Vastauksesi