Miksi Suomessa on jokamiehen oikeus?

Miksi Suomessa on jokamiehen oikeus?

Miksi Suomessa on jokamiehen oikeus? Mitä järkeä on antaa lupa että toiset saa liikkua toisen omistamalla maalla? Jokamiehen oikeushan tuhoaa luonnon. Olen nähnyt lukemattomia yksityisiä metsiä jotka on tuhottu sienestäjien ja muiden loisten takia. Siellä on heitetty roskia maahan, sinne on syntynyt kävelypolkuja, siellä on katkottu puiden oksia ynm.. Samalla nämä sienestäjät ja marjojen kerääjät ynnä muut pummit valittavat jos metsässä on susia tai esimerkiksi karhu. Sitten soitetaan poliisille ja valitetaan että pelottaa kun metsässä on villieläin(missä sen sitten pitäisi olla) ja jos villieläin suojelee esim. omia pentujaan ja käy päälle niin eläin mennään ja tapetaan. Eihän tässä ole mitään järkeä. Jos joku on niin tyhmä että menee metsään jota ei tunne ja ole tarpeellista tietoa liikkua metsissä ja oikeita välineitä siellä selviämiseen niin oma vikansa. Kaikissa muissa valtioissa on ymmärretty sen että ei ole mitään järkeä antaa ihmisten liikkua missä huvittaa.

8 vastausta

Tiedustelimme asia Ympäristöministeriöstä.

Suomen kaltaisessa harvaan asutussa maassa jokamiehenoikeudet ovat välttämättömiä. Ei kukaan voi pysyä ikuisesti omalla tontillaan. Maanomistusyksiköitä on yli kaksi miljoonaa, eikä niitä ole merkitty maastoon pihoja lukuun ottamatta. Hyvin useassa maassa on vastaavia "oikeuksia" käytännön tarpeista johtuen.

Lukuisten tutkimuksien pohjalta tiedetään, ettei jokamiehenoikeuksista aiheudu ongelmia yksittäisiä tapauksia lukuun ottamatta.

Kommentit (0)

Hankala olisi käydä omalla metsäpalstallaankin, jos joutuisi pyytämään luvan niiltä metsäomistajilta, joiden omistusten läpi joutuisi kulkemaan sinne päästäkseen.

Kommentit (0)
06.01.201515:27
5168
98

Luonnossa liikkuminen on aina ollut isolle osalle suomalaisia tärkeää. Se liikkuminen muuttuisi melko hankalaksi, jos pitäisi tietää, missä valtion ja kuntien ja yksityisessä omistuksessa olevien maiden rajat kulkevat, vaikkei niitä rajoja ole maastoon mitenkään merkitty.

Roskien heittelijöistä tuskin päästäisiin kieltämällä liikkuminen. Jos ei ihminen ole tähän asti noudattanut nykyisiä roskaamisen kieltäviä lakeja, niin tuskinpa hän noudattasi liikkumisen kieltäviä lakejakaan.

Itse olen kyllä maanomistajanakin tyytyväinen siitä, että pääsen suoraan kotipihasta hiihtämään naapurin pellon laitaa yleisille laduille. Muuten joutuisin lähtemään hiihtoreissulle autolla.

 

Kommentit (0)
06.01.201502:49
363
56

Jokamiehen oikeus on todella oikeus, eräässä mielessä siis VAPAUS, ja oikeuksien rajoittaminen tai poisto taitaa olla hieman yleisempää kuin uusien vapauksien tai oikeuksien käyttöönotto. Kuvittelisin että lakikirjaan lisätään enemmän rajoittavaa ja tarkentavaa tekstiä kuin mitä sieltä poistetaan. Vapaudet ja oikeudet palvelevat myös sellaisten etuja jotka niitä haluaisivat ajaa alas. Vapauksiinsa ja oikeuksiinsa ei ole kai pakko vedota tai turvata jos siltä tuntuu mutta niin voi vaikkapa halutessaan tehdä jos niitä on ylipäänsä voimassa. Rajoittaviin lakeihin (jos laki ajatellaan rajoituksena) ja poistettuihin oikeuksiin on halutessaan hankalampi saada poikkeuksia. Lain rikkomiseen saa harvoin lupaa heti halutessaan. Se, että noudattaako tai valvooko lakia todella kukaan on eri asia samoin kuin onko resursseja jne.

 

Suomi on käsittääkseni harvoja paikkoja jossa on nykyisenkaltainen jokamiehen oikeus voimassa. Koska eräs EU:n toive on harmonisoida asioita Euroopan alueella, myös lakiasioissa - olkoonkin ettei jokamiehen oikeus ole (edes) laissa - nousee huoli tämän oikeuden "harmonisoimisesta" kirjaimellisesti maan tasalle. Näin siksi, ettei pidä sooloilla ja onhan se epistä jos Suomessa on tällaista kun muualla ei, ja EU:han taistelee epistä vastaan. Sananvapaus ja jokamiehenoikeus ovat hyviä esimerkkejä vapauksista ja oikeuksista: elleivät suomalaiset osaa sisäistää vapauden tai oikeuksien käsitteitä ja käyttää niitä oikein ne lakkautetaan kannattamattomina tai ulkoistetaan. Siinä mielessä: kysyjä tulee saamaan vastauksensa täsmälleen sen mukaan mitä suomalaiset itse itselleen ovat värkkäämässä. 

Finland: All Rights Reserved - Kaikki Oikeudet Pidätetään? 

Kommentit (0)
06.01.201518:42
18680
56

Koska Fennoskandian ilmasto pakotti kaikki metsälle ja kalalle ja marjaan vielä ihan hiljattain, sekä siksi että Suomi-Ruotsi hyppäsi feodaalivaiheen yli suoraan maatilojen yksityisomistukseen, jolloin myöskään fedoaalijärjestelmä ei ollut jokamiehenoikeuksien esteenä.

Kommentit (0)
18.01.201510:08
6074
55

Melkoinen vuodatus kysyjältä. Tosin mikään hänen väittämänsä ei pidä paikkaansa.

Kommentit (0)
07.01.201511:13
363
50

Enemmistö suomalaisista lienee hyötyvän jokamiehen oikeuksista. Metsään voi jättää menemättäkin ilman että se tulee heti kieltää joka iikalta.

 

Kommentit (0)
17.01.201511:37
17124
43

Kysymyksestä saa käsityksen, että jokamiehenoikeutta ei olisi enää missään muualla kuin Suomessa; "kaikissa muissa valtioissa on ymmärretty..."

Pienellä etsiskelyllä ei löytynyt uutista siitä, että Ruotsissa tai Norjassa oltaisiin lakkauttamassa pohjoismaista jokamiehenoikeutta (allemansrätt) tai asettamassa sille uusia, entistä tiukempia rajoituksia. Ei Suomessakaan saa tehdä aivan mitä tahansa toisen palstalla.

www.naturvardsverket.se
www.miljostatus.no
www.ymparisto.fi

Kommentit (0)

Vastauksesi