Miksi Suomessa ihannoidaan lukiota?

Miksi Suomessa ihannoidaan lukiota?

Mutta halveksutaan ammattiopistoa ja siellä opiskelevia?

Vastaus

Luulenpa, että lukion ihannointi on peräisin vuosikymmeniltä, jolloin koulujärjestelmä oli erilainen ja vain pieni osa koulua käyvästä väestöstä eteni ylioppilaaksi. Ennen ajateltiin, että pitkällä koulutuksella pääse yhteiskunnassa eteenpäin ja saa varmasti hyvän työpaikan, mutta pätkätöiden aikakaudella koulutus ei johda aina vakituiseen työhön ja varmaan toimeentuloon.

Henkilökohtaisesti uskon, että ammattikoulutusta arvostetaan lukiokoulutuksen rinnalla. Nykyään on jopa mahdollista suorittaa ammattitutkinto ja lukio yhtä aikaa.

Olen kuullut, että tiettyihin ammattitutkintoihin on tunkua. Esim. Hesari uutisoi 1.12.18 naisten suosimasta maalarikoulutuksesta.

Asiantuntijat ovat pikemminkin olleet huolissaan lukiokoulutuksen suosion hiipumisesta nuorten keskuudessa. Ks. Iltalehden juttu. Opetushallituksen asiantuntija sanoo, että ammatillinen koulutus on uudistunut ja nuorilla on siitä hyvä kuva. Lukion kohdalla taas on toisin. Lukiokoulutus näyttää jämähtäneen paikoilleen.

En ymmärrä ollenkaan, miksi ammattikouluissa opiskelevia suorastaan halveksittaisiin verrattuna lukiolaisiin?! Samassa ajassa kuin lukiolainen pänttää ylioppilastutkinnon, ammattikoululainen opiskelee ammatin ja siirtyy ansaitsemaan rahaa työelämään. Lukiokoulutuksesta tuloksena on vain ylioppilastodistus, valkolakki ja mitä muuta? Mahdollisuus pyrkiä jatkokoulutukseen pänttäämään lisää. Parhaassa tapauksessa ammattikoululaisella on sekä ammatti että ylioppilaslakki tuloksena ammattiopistossa opiskelusta! Ei huonosti, vai mitä?

Sitä paitsi jokainen tekee omat valintansa. Jollekulle sopii käytännönläheinen opiskelu ammattiin, toiselle taas lukio-opiskelu. Miksei kumpikin koulutus ansaitsisi yhtä paljon arvostusta? 

 

Kommentit (1)
Ehkäpä kysymys sisältää virheellisen olettamuksen (joka toki saattaa päteä kysyjän... Ehkäpä kysymys sisältää virheellisen olettamuksen (joka toki saattaa päteä kysyjän lähipiirissä).
4.2.2019 16:41 Leo Salminen 3775

Vastauksesi