Miksi Suomessa äänestetään lyijykynillä?

Miksi Suomessa äänestetään lyijykynillä?

Kaikki viralliset asiapaperit täytetään kuulakärkikynällä, mutta äänestyskopeissa on aina lyijykynät. Saanko täyttää oman äänestyslappuni omalla täytekynällä, vai hylätäänkö se jostain kumman syystä??? Pistää miettimään.

2 vastausta

Lyijykynää on perinteisesti käytetty äänestyksissä. Se on yksinkertainen ja toimiva kirjoitusväline. Merkinnnän saa tehdä myös kuulakärkikynällä, sitä ei ole kielletty. Tärkeintä on että kynän jälki ei vaalisalaisuuden säilymiseksi näy äänestyslipun läpi. Esimerkiksi tussilla kirjoittaen näin voisi käydä ja numerokin voisi sotkeutua tunnistamattomaksi.

Kommentit (1)
Jos sitten kirjoittaa lippuun väärän numeron ja pyyhkii sen kumilla pois ja kirjoittaa ... Jos sitten kirjoittaa lippuun väärän numeron ja pyyhkii sen kumilla pois ja kirjoittaa uuden, niin tällaista lippuahan ei ilmeisesti hyväksytä.
25.3.2015 21:03 Nestori Lundahl 487
05.04.201511:57
6086
98

Tämä on vain eräs teoria. En ota kantaa siihen, onko tämä syynä lyijykynän käyttöön.

Kuulakärkikynän voisi vaihtaa sellaiseen, jonka muste häviää ajan myötä, jolloin vaaleja voisi sabotoida viemällä koppiin tälläisiä kyniää, jos ko. vaalipiirin tulos olisi todennäköisesti epäsuotuisa. Ääntenlaskentavaiheessa liput olisivat tyhjiä.

Kommentit (1)
Kävin äänestämässä. Kopissa oli kuulakärkikynä. Eli joko salaliittoteoria oli tote... Kävin äänestämässä. Kopissa oli kuulakärkikynä. Eli joko salaliittoteoria oli toteutettu tai sitten tuo oli vain poikkeus yleiseen tapaan. Käytin kopin kuulakärkikynää.
10.4.2015 16:34 Martti Syyskorpi 6086

Vastauksesi