Miksi Suomella ja Eestillä on sama melodia kansallislaulussa?

Miksi Suomella ja Eestillä on sama melodia kansallislaulussa?

Vastaus

Tätä on kysytty meiltä aikaisemminkin. iGS-arkistosta
http://igs.kirjastot.fi/iGS/kysymykset/haku.aspx
löytyy oheinen vastaus:

Suomella ja Virolla on todellakin sama kansallislaulu. Maamme-laulun on säveltänyt Helsingin yliopistossa musiikinopettajana toiminut saksalaissyntyinen viulisti ja säveltäjä Frederik Pacius (1809-1891). Kyseessä oli alunperin tilaustyö ylioppilaiden Flooranpäivän kevätjuhlaan vuonna 1848, jossa laulu sai ensiesityksensä. Pacius sävelsi laulun J.L.Runebergin (1804 – 1877) runoon Maamme (Vårt land), joka on Vänrikki Stoolin tarinoiden ensimmäinen runo. Suomennos on Paavo Cajanderin (1846-1913).

Miksi Suomen ja Viron kansallislaulut sitten ovat samat? Yksi historiallinen selitys löytyy suomalaisuusliikkeen johtohahmon Yrjö-Sakari Yrjö-Koskisen (1830-1903) ja tunnetun virolaisen lehtimiehen Johann Voldemar Jannsenin (1819–90) tuttavuudesta. Viron ensimmäisiä laulujuhlia vuonna 1869 järjestäessään Jannsen pyysi kuorolauluja Suomesta juhlilla esitettäväksi. Yrjö-Koskinen lähettikin Jannsenille kolme laulua, joista yksi oli Paciuksen Maamme. Jannsen teki itse vironkieliset sanat Paciuksen sävelmään ja näin syntynyt Mu isamaa, mu õnn ja rõõm esitettiin Tarton laulujuhlilla kesäkuussa 1869.

Esitys sai suuren suosion ja tästä alkoi sen taival Viron viralliseksi kansallislauluksi. Laulun suosio lisääntyi jatkuvasti kansallisen heräämisen voimistuessa. Kun Viro ja Suomi ensimmäisen maailmansodan jälkeen itsenäistyivät, Paciuksen melodiasta tuli molempien maiden kansallislaulu. Virallisesti Mu isamaasta tuli Viron kansallislaulu vapaussodan jälkeen vuonna 1920.

Mu isamaa (suomeksi, viroksi, englanniksi): http://www.helsinki.fi/~jnuotio/mid...mn_fi.html
Maamme: http://www.suomalaisuudenliitto.fi/...;mag_nr=10

Lähteitä:
http://www.tuglas.fi/oppimateriaali...hteet2.htm
http://www.helsinki.fi/maamme/maamme.html

Kommentit (0)

Vastauksesi