Miksi Suomeessa ei ole yhtään pilvenpiirtäjää?

Miksi Suomeessa ei ole yhtään pilvenpiirtäjää?

3 vastausta

Kysymykseen ei liene yhtä oikeaa vastausta, mutta syynä voisi olla se, että Suomen kaupungeissa ei ole ollut vielä niin suurta pulaa tonttimaasta, että ainoa vaihtoehto saada lisää asumis- tai liikepinta-alaa olisi ollut rakentaa korkeampia taloja.

Toisaalta viime aikoina on ryhdytty rakentamaan myös entistä korkeampia rakennuksia. Vantaan Kielotornissa on 16 kerrosta ja korkeutta 50 metriä.
http://www.emporis.com/en/wm/bu/?id=vantaankielotorni-vantaa-finland

Vuosaaren Cirrus tornitalossa, joka on tällä hetkellä Suomen korkein asuintalo, on 26 kerrosta. Rakennuksen korkeus merenpinnasta on 100 metriä. Cirrus lähentelee jo pilvenpiirtäjää, jos rajana pidetään sitä, että kerroksia on yli 20.
http://www.yit.fi/asp/property.asp?path=1;32;33;66;7712;8619;8826
http://fi.wikipedia.org/wiki/Pilvenpiirt%C3%A4j%C3%A4

Maailman korkein pilvenpiirtäjä on Taiwanin pääkaupungissa Taipeissa sijaitseva Taipei 101. Sen korkeus on 509 metriä.
http://www.emporis.com/en/wm/bu/?id=100765

Kommentit (0)
17.03.201721:06
356
76

Päivitys: maailman korkein pp. on Dubain Burj Khalifa, 163 kerrosta ja 828 m, josta tosin varmaan satakunta metriä on huipun "piikkiä", jossa ei ole huonetiloja. Seuraava ennätyksen piirtäjä on jo rakenteilla Saudi-Arabian Jeddaan. Jeddah Towerista tulee tällä tietoa valmistuessaan 2019 peräti 1008 m korkuinen. Kerroksia siihen tulee silti "vain" 170, joista v. 2017 tammikuussa oli hahmollaan n. 50.

Suomessa ei tosiaankaan ole niin paljon väkeä/pulaa maasta, että pilvenpiirtäjät olisivat välttämättömiä ja mitä suurempi rakennus, sitä kovempi tehtävä on myydä tilat kohtuuajassa - tahtovat myös neliöhinnat nousta rakennuksen korkeuden myötä. Tietysti on sitten niinkin, että niin kauan kuin näihin ei ole maassamme totuttu, niitä vastustetaan. Pasilaan ja Tampereelle kaavaillut pikku taivaanraapijat, korkeudeltaan muistaakseni n. 120 m, ovat ainakin ennakkoluonnoksissa mielenkiintoisen muotoisia, mutta yleensä lopullinen toteutus on tällaisissa hankkeissa valitettavasti tympeämpi kuin mainoskuvissa.

Kommentit (0)
17.03.201721:19
18657
51

Onneksi tätä puutetta kompensoi tapa rakentaa tornitaloja korkeille kallioille, kuten esim. Pihlajamäessä.

Helsingin ympäristössä on tornitalolähiöt rakennettu korkeille kallioille. Syy on se että silloin kun maaltamuutto alkoi, grynderit saivat korkeat kalliot halvalla silloisilta maanomistajilta, joista moni vielä omisti viljelysmaata. Kallioilla ei ollut maanvlijelykäyttöä, mutta lujalle perustalle oli halpa rakentaa korkeita torneja. Sitten kun kalliot loppuivat, alkoi matalamman rakentamisen aika. Saven ja mudan päälle on kallista rakentaa korkeata. Siksi meillä on näitä matalia taloja kyyristelemässä korkeiden mäkien tornitalojen juuressa. Näyttää aika hassulta kun ajelee ympäriinsä ja näkee joka paikassa saman asetelman.

Kommentit (0)

Vastauksesi