Miksi suomalaisten laulujen sanoja ei ole luettavissa netissä?

Miksi suomalaisten laulujen sanoja ei ole luettavissa netissä?

Miksi suomalaisten laulujen sanoja ei ole luettavissa netissä? Miten niiden julkaisu voi loukata tekijänoikeutta, kun sanoittajan nimi on kuitenkin selvillä ja sanat voi opetella levyiltä?

Vastaus

Tiedustelimme asiaa Suomen Musiikkikustantajat ry:ltä.

Suomalaisten laulujen sanoja löytyy netistä ja ihan luvallisesti osoitteesta http://www.laulut.fi/. Siellä olevaa valikoimaa laajennetaan jatkuvasti.

Tekijänoikeus kattaa kahdenlaisia oikeuksia: moraalisia ja taloudellisia. Moraaliset oikeudet tarkoittavat sitä, että tekijän nimi on teosta käytettäessä mainittava ja että teosta ei saa käyttää tekijää loukkaavalla tavalla.

Taloudelliset oikeudet tarkoittavat sitä, että tekijällä on oikeus määrätä teoksensa käyttämisen ehdoista. Laulujen sanoittajille heidän tekstinsä ovat keskeinen tulonlähde. Tuloja tulee Teoston kautta musiikin soittamisesta ja
kirjojen sekä luvallisten verkkopalvelujen kautta laulutekstin näyttämisestä tai myymisestä. Tekijällä on oikeus itse päättää, paneeko hän tekstinsä nettiin vai ei ja millä ehdoilla. Jos joku muu tekee sen tekijältä (tai
kustannetun teoksen kustantajalta) kysymättä, hän loukkaa tekijän taloudellisia tekijänoikeuksia.

http://www.musiikkikustantajat.fi/tekijanoikeus.php

Kommentit (0)

Vastauksesi