Miksi suomalaisissa elokuvissa ja tv-sarjoissa on huono äänenlaatu ?

Miksi suomalaisissa elokuvissa ja tv-sarjoissa on huono äänenlaatu ?

Edes ns. normaali kuulolla ei aina saa selvää puheesta, puhumattakaan huonokuuloinen. esin Tellus, ylen uusi sarja ,näyttelijöiden puheesta ei välillä saa mitään selvää ja ohjelman seuraaminen on melkein mahdotonta. Tähän asiaan on törmätty monta kertaa ja nimenomaan kotimaiseissa elokuvissa ja sarjoissa.

Vastaus

Meiltä on aikaisemmin kysytty kotimaisten elokuvien huonosti tehdyistä äänityksistä, eli periaatteessa samasta ongelmasta. Parikin vastausta aiheesta on annettu http://www.kysy.fi/kysymys/minkatakia-kotimaisissa-elokuvissa-niin-luvattoman-huonosti-hoidettu  ja http://www.kysy.fi/kysymys/httpigskirjastotfifi-fiigskysymyksetkysymysaspxid8e3f8322-f81d-4481-a922-dacf1be38d5fsai .

Edellisissä vastauksissamme mainittiinkin kotimaisten tuotantojen suhteellisen pienet budjetit ja siitä johtuva tinkiminen teknisessä toteutuksessa ja kiire tekemisessä. Näitä arvellaan usein syiksi myös verkkokeskusteluissa joita asiasta käydään. 

Joidenkin mielestä näyttelijät vain artikuloivat huolimattomasti ja epäselvästi. Silloin puutteita on enemmänkin alan koulutuksessa tai ohjaajan otteissa.

Kotimaisen elokuvan tekstittäjä hämmästelee vaikeaa tehtäväänsä facebook-kolumnissaan: "Elokuvissa on paljon erilaista tilantäyttöpuhetta aivan kuten normaalissa puhekielessäkin", hän toteaa, mutta on silti ihmeissään siitä miten onnistuisi laatimaan tekstityksen repliikeistä joista ei saa kunnolla selvää. "Tehdäänkö Suomessa jälkiäänitystä ylipäätään? Vai miksataanko Suomessa puheääni liian alas? Onko näyttelijöiden artikuloinnissa parantamisen varaa?" Erään kommentoijan mukaan Suomessa ei juurikaan jälkiäänitetä, muutoin kuin aivan pakon edessä. Epäselvän puheen miksaus pintaan ei myöskään juuri auta.

Tuotantoyhtiö Samuus kirjoittaa sivustollaan mm. äänityksen tekniikasta. Kirjoituksen mukaan televisiotuotannoissa on nykyään usein niin tiukka budjetti, että erillistä äänimiestä tai äänittäjää ei ole käytettävissä, vaan kuvaaja toimii myös äänitarkkailijana.  

Mitään viisasten kiveä ei siis tässäkään vastauksessa kysymykseen oikein löydy. Alan ammattilaiset varmasti haluaisivat itse tehdä laadukasta jälkeä.

 

 

 

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi