Miksi suomalaiset ajattelevat, että kaikki ruotsalaiset miehet ovat...

Miksi suomalaiset ajattelevat, että kaikki ruotsalaiset miehet ovat...

Miksi suomalaiset ajattelevat, että kaikki ruotsalaiset miehet ovat lähtökohtaisesti homoseksuaaleja?

Vastaus

Eri kansoista on muodostunut erilaisia stereotypioita. Stereotypialla eli yleistyksellä tarkoitetaan joidenkin yksittäisten piirteiden tai ilmiöiden yleistämistä kokonaista ihmisryhmäksi koskeviksi. Jonkin ihmisryhmän jäsenillä siis katsotaan olevan keskenään samankaltaisia piirteitä, kuten esille ottamassasi ruotsalaisstereotypiassa ruotsalaisten tulkitaan olevan lähtökohtaisesti homoseksuaaleja.

Stereotypioiden piirteillä ei tarvitse olla minkäänlaista todellisuuspohjaa, mutta ne elävät silti sitkeästi. Meillä on nimittäin tapana valikoida tietoa ennakkokäsitystemme mukaisesti. Jos esimerkiksi tapaamme äänekkään ja itsevarman amerikkalaisen, pidämme häntä tyypillisenä amerikkalaisena, ja ennakkoluulomme vahvistuu. Jos taas tapaamme vaatimattoman amerikkalaisen, ajattelemme häntä yksilönä, emme kansallisuutensa edustajana.

Stereotypiat liittyvät läheisesti ennakkoluuloihin ja rasismiin. Stereotypiat eivät väistämättä johda rasismiin, mutta stereotypiat ovat rasismille välttämätön ehto.

Kaikki eivät toki ”lankea” kritiikittömästi ainakaan kaikkein räikeimpiin stereotypioihin. Stereotypia ruotsalaisista lähtökohtaisesti homoseksuaaleina on yleistys paksuimmasta päästä ja useimmat ymmärtävät tämän.

Kannattaa lukea Tiede-lehdessä julkaistu artikkeli Kansalliset stereotypiat saavat kyytiä:
http://www.tiede.fi/artikkeli/543/kansalliset_stereotypiat_saavat_kyytia

Kommentit (0)

Vastauksesi